Đapo sa Eminom Pašić: Dijaspora je naš veliki resurs

32

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, u prostorijama Ministarstva, sastala se sa Eminom Pašić, koja u okviru programa Transfer znanja iz inozemstva, a na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma, boravi u Sarajevu.

Emina Pašić je Sarajka, koja je zbog rata u Bosni i Hercegovini bila prisiljena napustiti svoj grad i zemlju. Danas živi u Švedskoj gdje je u državnoj agenciji za okoliš zaposlena kao viši savjetnik za oblast energetike i klimatskih promjena. Tokom trosedmičnog angažmana u Sarajevu, Pašić će kolegama iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i drugih bh. institucija prezentirati sistem i način rada u Švedskoj, te im pomoći u usklađivanju legislative s direktivama Evropske unije.

– Bila sam pozitivno iznenađena da jedna institucija u Bosni i Hercegovini traži ovakvu vrstu pomoći i bez razmišljanja se prijavila za ovaj angažman. Moji prijatelji i poznanici u Švedskoj, kao i drugim zemljama, spremni su pomoći Bosni i Hercegovini i uvijek ćemo prihvatiti ovakve i slične pozive – kazala je Pašić.

Ministrica Đapo je istakla kako Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inozemstvu iz dana u dan potvrđuju svoje znanje i sposobnosti, ostvarujući najbolje rezultate u svim oblastima života i rada.

– Mi smo doista ponosni na njih. Odlaskom iz Bosne i Hercegovine oni nisu zaboravili svoju domovinu. Naprotiv, oni konstantno traže i iznalaze načine i mogućnosti da pomognu Bosni i Hercegovini i našim građanima. Osim finansijske pomoći rodbini i prijateljima, vi, evo, i svojim znanjem i iskustvom, radite za dobrobit svoje domovine.

Đapo je istakla uvjerenje da je ovo tek početak dobre prakse i načina saradnje naših institucija s bh. građanima koji žive i rade u inozemstvu.

– Dijaspora je zaista naš veliki resurs koji možemo i treba da koristimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u kojoj se primjenjuju svi najviši međunarodni standardi i savremene tehnologije – kazala je federalna ministrica Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vezani članci

Kavazović: Skupo smo platili slobodu i nemamo taj ... Danas kada smo svoju slobodu platili skupom cijenom, ne možemo sebi priuštiti luksuz da o sebi, svojoj tradiciji, prošlosti i viziji budućnosti ne gov...
SKUPŠTINA KS Pročitajte zastupničko pitanje: Aljo... Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik SDA Aljoša Čampara postavio je zastupničko pitanje vezano za Odluku ( Sjednica Skupštine KS...
SUD BIH General Atif Dudaković i ostali: Nismo kr... Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 15 pripadnika ovog korpusa, koji su optuženi zbog zločina poči...
Serwer: Jedna jedina rečenica koja nedostaje dejto... Američki profesor Daniel Serwer je na predstavljanju svoje nove knjige "Od rata do mira na Balkanu, Bliskom Istoku i Ukrajini" je posebno apostrofirao...