Đapo sa Eminom Pašić: Dijaspora je naš veliki resurs

43

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, u prostorijama Ministarstva, sastala se sa Eminom Pašić, koja u okviru programa Transfer znanja iz inozemstva, a na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma, boravi u Sarajevu.

Emina Pašić je Sarajka, koja je zbog rata u Bosni i Hercegovini bila prisiljena napustiti svoj grad i zemlju. Danas živi u Švedskoj gdje je u državnoj agenciji za okoliš zaposlena kao viši savjetnik za oblast energetike i klimatskih promjena. Tokom trosedmičnog angažmana u Sarajevu, Pašić će kolegama iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i drugih bh. institucija prezentirati sistem i način rada u Švedskoj, te im pomoći u usklađivanju legislative s direktivama Evropske unije.

– Bila sam pozitivno iznenađena da jedna institucija u Bosni i Hercegovini traži ovakvu vrstu pomoći i bez razmišljanja se prijavila za ovaj angažman. Moji prijatelji i poznanici u Švedskoj, kao i drugim zemljama, spremni su pomoći Bosni i Hercegovini i uvijek ćemo prihvatiti ovakve i slične pozive – kazala je Pašić.

Ministrica Đapo je istakla kako Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inozemstvu iz dana u dan potvrđuju svoje znanje i sposobnosti, ostvarujući najbolje rezultate u svim oblastima života i rada.

– Mi smo doista ponosni na njih. Odlaskom iz Bosne i Hercegovine oni nisu zaboravili svoju domovinu. Naprotiv, oni konstantno traže i iznalaze načine i mogućnosti da pomognu Bosni i Hercegovini i našim građanima. Osim finansijske pomoći rodbini i prijateljima, vi, evo, i svojim znanjem i iskustvom, radite za dobrobit svoje domovine.

Đapo je istakla uvjerenje da je ovo tek početak dobre prakse i načina saradnje naših institucija s bh. građanima koji žive i rade u inozemstvu.

– Dijaspora je zaista naš veliki resurs koji možemo i treba da koristimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u kojoj se primjenjuju svi najviši međunarodni standardi i savremene tehnologije – kazala je federalna ministrica Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Vezani članci

SASTANAK U BEOGRADU Dodik prenio Vučiću: Dogovoren... Konkretni radovi na autoputu Beograd - Sarajevo, na dijelu Kuzmin - Sremska Rača počet će u drugoj polovini juna, dogovorili su danas predsedavajući P...
Mevludin Orić preživio strijeljanja u Zvorniku: Ni... Mevludin Orić (49), rođen u selu Lehovići, opština Srebrenica, gdje je i živio prije rata, preživio je strijeljanje 14. jula 1995. godine na livadi u ...
Prijetio smrću imamu Nuhiću: Prijedorska policija ... Prijedorska policija u saradnji sa pripadnicima Policijske stanice Gacko, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, jučer je identifikovala ...
Presuda Karadžiću neće se prenositi uživo “i... Izricanje presude po žalbi Tužilaštva protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove u Hagu zakazano je za sutr...