Djeluju sve agresivnije: Washington upozorava na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu

140

Visoki dužnosnik američke diplomacije upozorio je u ponedjeljak na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu, optuživši Moskvu da potkopava demokratske institucije u toj regiji, objavila je N1.

Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformiranja i potkapanja demokratskih institucija“, rekao je privremeni zamjenik državnog sekretara za vanjske poslove Wess Mitchell tokom posjeta Prištini.

Jasno smo rekli Rusima da to nije u njihovom interesu, ni u interesu ljudi regije“, nastavio je američki diplomat nakon susreta s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Njegova izjava stiže manje od tri sedmice nakon što je Beograd posjetio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je optužio Zapad da unosi napetost u regiju.

Nakon Kosova Wess Mitchell odlazi u Srbiju koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Uz podršku Moskve Srbija se uspješno suprostavlja primanju Kosova u UN. Njenu neovisnost priznaje 115 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja Europske unije.

Sergej Lavrov je u februaru upozorio da Zapad prisiljava zemlje Balkana da izaberu “ili ste za Zapad, ili ste za Rusiju”.

Bijela kuća je u aprilu 2017. optužila Moskvu da je podržala neuspješni državni udar u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Crna Gora je primljena u NATO 2017. godine.

(Index.ba)

Vezani članci

SP U NOGOMETU Dojave o bombama: Policija evakuira... Ruska policija objavila je rano jutros da je primila više prijetnji bombom u Rostovu na Donu, gradu u kojem se održavaju utakmice Svjetskog nogometnog...
Kapiten Srbije dobio neočekivan poklon: Kolarovu a... Reprezentativac Srbije Aleksandar Kolarov, koji je postigao jedini gol u pobjedi Srbije protiv Kostarike (1-0) na SP-u u Samari, dobio je neočekivan p...
Poznati rusofil napokon svoj na svome: Miroslav La... Novinar i poslanik SNS-a Miroslav Lazanski bit će novi ambasador Srbije u Moskvi. To nezvanično saznaje Blic. Kako se navodi, dosadašnjem ambasadoru ...
Britanske trupe dolaze u BiH da spriječe miješanje... Velika Britanija će poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU i NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi spriječili rusko miješanje u o...