Djeluju sve agresivnije: Washington upozorava na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu

96

Visoki dužnosnik američke diplomacije upozorio je u ponedjeljak na destruktivnu ulogu Rusije na Balkanu, optuživši Moskvu da potkopava demokratske institucije u toj regiji, objavila je N1.

Vidimo da Rusija sve agresivnije djeluje u velikom dijelu Balkana putem dezinformiranja i potkapanja demokratskih institucija“, rekao je privremeni zamjenik državnog sekretara za vanjske poslove Wess Mitchell tokom posjeta Prištini.

Jasno smo rekli Rusima da to nije u njihovom interesu, ni u interesu ljudi regije“, nastavio je američki diplomat nakon susreta s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Njegova izjava stiže manje od tri sedmice nakon što je Beograd posjetio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je optužio Zapad da unosi napetost u regiju.

Nakon Kosova Wess Mitchell odlazi u Srbiju koja ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Uz podršku Moskve Srbija se uspješno suprostavlja primanju Kosova u UN. Njenu neovisnost priznaje 115 zemalja, među kojima SAD i većina zemalja Europske unije.

Sergej Lavrov je u februaru upozorio da Zapad prisiljava zemlje Balkana da izaberu “ili ste za Zapad, ili ste za Rusiju”.

Bijela kuća je u aprilu 2017. optužila Moskvu da je podržala neuspješni državni udar u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora u oktobru 2016. Crna Gora je primljena u NATO 2017. godine.

(Index.ba)

Vezani članci

ANALIZA The Foreign Policy Research Institute: Rus... Rusija aktivno podupire domaće političke i paravojne aktere koji žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Kako bi to postigla, ako treba i nasilnim metoda...
Pentagon: Ministar Vulin dezinformisan, komandantu... Pentagon je saopštio da su "dezinformacije" navele srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da kritikuje visokog američkog generala koji je upozo...
Ruski avion rasuo tri tone zlata po pisti Vrata ruskog teretnog aviona Antonov-12, koji je prevozio dragocjene metale, slučajno su se otvorila pri polijetanju, kada je ispalo tri tone zlata, p...
Sankcije Rusima osumnjičenim za miješanje u američ... Sjedinjene Američke Države izrekle su sankcije za 19 Rusa, koje optužuju za uplitanje u američke izbore 2016. godine i cyber-napade, javlja BBC. Među...