Pored 36 aktivnih topova staze na Bjelašnici nisu spremne: Djevojčica pala sa sanki udarila glavom od kamen

256

Danas se na Bjelašnici u popodnevnim satima dogodila nesreća, naime djevojčica je tokom sankanja pala i udarila glavom od kamen, nakon čega je izgubila svijest.

Ubrzo je prevezena na Kliniku urgentne medicine u Sarajevu gdje su joj konstatovane teže povrede.

Na mjestu nesreće pola sata nije bilo predstavnika ZOI-ja ’84, a na vozilo hitne pomoći se također čekalo oko pola sata jer je dolazilo iz pravca centra Sarajeva.

Direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić je izjavio kako je djevojčica zadobila frakturu lobanje kao i krvarenje iz ušiju.

“Suština priče je da se u Kantonu Sarajevo organiziraju razni kulturni i sportski događaji bez prisustva hitne pomoći što je samo po sebi protuzakonito. Na Bjelašnici nisu obezbijedili vozilo hitne pomoći i to je greška organizatora”, kazao je Zalihić.

Djevojčica je trenutno pod nadzorom ljekara na intenzivnom odjelu Neurohirurške klinike KCUS.

“Ja sam ih još u augustu prošle godine upozoravao kada je preminuo jedan momak usljed predoziranja zbog toga što je gore bilo divlje obezbjeđenje koje nije znalo pružiti adekvatnu pomoć. Dakle, za nesreću je kriv neko ko nije osigurao adekvatno obezbjeđenje gore”, dodao je Zalihić.

Prije dva dana iz ZOI-ja ’84 kazali su da pored prirodnog snijega koji je padao proteklih dana, tu je i umjetni snijeg koji je napravljen pomoću specijaliziranih topova za vještačko osnježavanje.

-Prema podacima Ski centra Bjelašnica-Igman, u akciji je čak 36 topova- rekli su iz ovog preduzeća.

Iako su izjavljivali da je staza prekrivena snijegom, još uvijek nije jasno kako se pored 36 topova staza našla u ovakvo lošem stanju i kako je umjesto snijega staza prekrivena kamenjem, i zašto se na Bjelašnici makar u toku dana ne nalazi ekipa hitne pomoći.

Ovo su pitanja na koje odgovor zna samo direktor preduzeća ZOI’84  Kenan Magoda, koji je u posjednje vrijeme imao ulogu inspektora u aferi sajla. Šta će zaključiti inspektor Magoda i ko će  preuzeti odgovornost za ovaj nesretan slučaj saznat ćemo u narednim danima, obzirom da se iz ZOI ’84 još uvijek niko nije oglasio.

(Klix/ Index.ba)