Dobitnik Nobelove nagrade prekinuo razgovor sa novinarima zbog Miloševića

38

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u utorak navečer prekinuo je razgovor s novinarima u rodnom Griffenu u Koruškoj, a otkazan je i za srijedu planirani razgovor s novinarima.

Razgovor sa novinarima u Griffenu u utorak navečer prekinut je nakon što je jedan novinar Handkea upitao što misli o kritici koju mu je dan prije uputio dobitnik Njemačke književne nagrade Saša Stanišić.

“Ja stojim pred svojim vrtnim vratima i tu je 50 novinara i svi postavljaju pitanja poput Vas. Ni od koga od njih ne čujem da je pročitao nešto što sam ja napisao. Svi govore samo o reakcijama. Ja sam pisac, dolazim od Tolstoja, Homera, Cervantesa. Pustite me na miru i ne postavljajte mi takva pitanje”, rekao je Handke, kako prenosi austrijski radio Oe1.

Nakon toga je dodao kako više nikad neće odgovarati na pitanja novinara koji se, “unatoč Nobelovoj nagradi”, ne zanimaju za njegovu književnost.

Jutros je iz Općine Griffen saopćeno kako se otkazuje za poslijepodne najavljeni razgovor Handkea s građanima i medijima.

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Njemačke književne nagrade, u svom je govoru na svečanosti dodjele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko kritikovao ovogodišnju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Stanišić je kritikovao Handkea zbog njegove podrške Miloševićevom režimu tokom rata u BiH.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida u Srebrenici, širom svijeta naišla na brojne osude.