Dodik negoduje: Ne može se postrojiti jedinica OS BiH na datum koji mi ne prihvatamo

81

Pripadnici Oružanih snaga BiH danas ipak prisustvuju obilježavanju Dana državnosti BiH na Bobovcu iako je to jučer bilo neizvjesno nakon što je, prema navodima Organizacionog odbora narodnog okupljanja na Bobovcu, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zaustavila planirano i pripremljeno angažovanje počasne jedinice i vojnog orkestra OS BiH.

Povodom prisustva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Bobovcu i obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je kazao da su angažmanom počasnog voda Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja Dana državnosti BiH zloupotrijebljene procedure, ignorisan rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta, te da to pokazuje dokle je spremno da ide “političko Sarajevo”.

“Nemoguće je prihvatiti činjenicu da se počasna jedinica Oružanih snaga BiH postroji na taj datum koji mi ne prihvatamo, a s druge strane da se ospori upotreba te počasne jedinice za Dan Republike Srpske i to je nešto što će ostati problematično. Zatražiću da vidim kakve su procedure”, rekao je Dodik.

On je istakao da Predsjedništvo u njegovom mandatu nije raspravljalo o tome, a da je moralo ako u vezi sa tim postoji nesagalasnost, kao i da je već rekao kako je protiv upotrebe te jedinice.

Dodik je naveo da su ga obavijestili da je dosadašnje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo “neki operativni plan” upotrebe počasne jedinice i da to pravo “izvlače iz toga”.

“Smatram da je novo Predsjedništvo moralo da o tome donese odluku. Ono je ponovo ignorisano i nije bilo nikakvih traženja od druge dvojice članova Predsjedništva da se to stavi na dnevni red što govori o njihovoj namjeri da ignorišu rad Predsjedništva kao vrhovnog komandanta”, ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ne može da funkcioniše na bazi volje samo jednog ili dvojice članova Predsjedništva već isključivo kao kolektivni organ.

Vezani članci

Odron u rudniku u Srebrenici, zatrpana dva radnika Dvojica rudara zatrpana su u rudniku bokista kod Srebrenice u nesreći koja se desila danas oko 12 časova, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske upra...
Granična policija BiH: Spriječeno krijumčarenje il... U okviru operativne akcije „Migrant 2019.“, pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša, 22. marta 2019. godine, spriječili su krijumčarenje ...
Tužilaštvo BiH: Optuženi za krijumčarenje ilegalni... Predložena je kazna zatvora od 1 godine, novčana kazna od 1.000 KM, kao i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 2.000 KM i...
Radovi na vodovodnoj mreži U okviru redovnih aktivnosti na održavanju vodovodnog sistema, danas će se vršiti radovi na popravkama kvarova u slijedećim ulicama:  Dejzina Bikića, ...