Dodik posjetio Bosanski Brod: Radnici su rizikovali živote da spriječe širenje požara

28

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik posjetio je u popodnevnim satima Rafineriju nafte Bosanski Brod u kojoj se sinoć dogodila eksplozija.

Tokom posjete rafineriji, Dodik je održao sastanak s čelnicima kompanije na kojem je razgovarano o stanju nakon nesreće, javlja Anadolija.

Dodik je za medije rekao kako su radnici rizikovali svoje živote kako bi spriječili širenje požara.

“U razgovoru s rukovodstvom uvjerili smo se da je sve pod kontrolom, da značajan dio funkcija već radi, da će sutra početi nova otprema derivata, da su sa stanovišta događaja poduzete sve neophodne mjere kako bi se spriječila i umanjila šteta. U svakom slučaju, radnici koji su radili imali su visok stepen samosvjesti i odgovornosti, učinili su sve, rizikujući i sebe, a da spriječe opseg i širenje požara”, rekao je Dodik.

On je dodao da je rukovodstvo preduzelo sve mjere i da će djelovati kao jedinstveni tim kako bi utvrdili uzrok incidenta i zajedno s rukovodstvom se uputili u sanaciju štete i obezbjeđivanja uspostavljanja osnovne funkcije, odnosno proizvodnje nafte i naftnih derivata.

Dodik je dodao kako su i vatrogasne jedinice pokazale visok stepen saradnje i efikasnosti.

“Iz tog razloga sam tu sa zamjenicom predsjednika Vlade, ministrom energetike, ministrom nauke i tehnologije, predstavnicima ostalih ministarstava u Vladi, i upravo jedan razgovor koji smo obavili ide u tom pravcu. Već su državne službe angažovane i rade zajedno sa službama rafinerije. Želim da kažem da je sinoć po ocjeni rukovodstva djelovala vatrogasna jedinica rafinerije i vatrogasna jedinica iz Broda i da je to bilo jako efikasno”, rekao je Dodik.