New York Times o liku i djelu predsjednika RS: Milorad Dodik želi podijeliti Bosnu, mirno, ako je moguće

186

Milorad Dodik želi da budu jasne dvije stvari – da je on predsjednik legitimne države, radije nego etnički očišćene teritorije u zemlji koja je međunarodno priznata, i da u 58. godini i dalje zna igrati košarku poput profesionalca, piše ugledni The New York Times.

Za košarku je u pravu. Igra je redovno pa, iako nikada nije profesionalni igrao izvan granica bivše Jugoslavije, pokazao je da dobro igra prošlo ljeto u Rusiji kada je igrao predvođen ruskom bivšom NBA zvijezdom Andrei Kirilenkom protiv starijih igrača iz Moskve.

Ipak, nije u pravu kada govorimo o tome gdje vlada. Uprkos njegovim namjerama da razori muslimansko-hrvatski dio u BiH, Dodik je i dalje ostao samo predsjednik sprske autonomne regije. Dijela koji veličinom odgovara Belgiji. Ova regija sebe zove RS – kako ju je nazvao prethodnik Dodika Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac.

Obnašajući dva mandata kao predsjednik RS-a i dva kao premijer, Dodik je ispalio više rafala nego što je bilo perja. Uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, ipak je održao 2016. godine referendum o slavljenju 9. januara kao nacionalnog praznika. To je datum kada je 1992. godine Karadžić ovaj dio proglasio sprskom državom u Bosni, te tako započeo genocidni rat.

SAD su zatim izrekle sankcije Dodiku zbog potkopavanja Dejtonskog sporazuma uspostavljenog 1995. godine. Ipak, on nastavlja potkopavati državni autoritet iz Sarajeva te se zapadne diplomate boje da bi moglo doći do drugog referenduma. Onog o nezavisnosti.

On također smatra beskorisnom američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack za koju je izjavio da vodi politiku kakvu bi vodila i Hillary Clinton, da je postala predsjednica.

Dodik je ušuškan u fotelju – koja se čini premala za njegovu visoku figuru te se činio tek malo uvrijeđen zbog američkih sankcija.

Iako to nikada nije priznao, ali on voli – kada ga vole i, kao i većina Srba, nada se da će Trumpova adminsitracija zauzeti njegovu stranu. I još bitnije – želi biti cijenjen.

Jedna od njegovih tvrdnji je i da su Srbi ugroženi od muslimana.

Pa tako u jednoj od svojih tvrdnji, kaže da “nisu svi muslimani teroristi” te još ponosno iznosi kako čak pet bosanskih muslimana trenutno radi u vladi RS-a. Ali, tome je dodao da ipak “većinu teorističkih djela u posljednje vrijeme su uradili muslimani”.

“Mogu me još stotinu puta optužiti da sam loš”, rekao je tokom jednog od intervjua u zgradi iz tridesetih godina u Banja Luci koja se sada zove Palata RS-a. Idealno, s obzirom na Dodikovu ideju da on sada smatra da vodi nezavisnu državu.

“Ja sam političar. Reagujem samo na želju ljudi koji žive ovdje. A njihova želja je da ne budu više dio Bosne”, rekao je tada Dodik.

Dodik je odrstao u Laktašima, gradiću izvan Banja Luke, gdje je lokalno igrao košarku koja je bila dio jugoslovenske amaterske lige 70-ih i 80-ih godina. Ostao je u ovom sportu do kraja 90-ih godina, a sada je počasni predsjednik legendarnog košarkaškog beogradskog tima Partizan.

Ima diplomu političkih nauka iz Beograda, ali, baš i kao njegova košarkaška karijera, njegova politika je bila lokalna dok nije izabran u Parlament 1990. godine.

Bio je suparnik Karadžića i kreirao je Savez nezavisnih demokrata, koji i sada vodi. Nakon rata je privukao pažnju američkih diplomata jer su mislili da želi mir i demokratiju.

Čak deset godina nakon rata, dobivao je pohvale iz Brisela i Vašingtona, dok ga je Madeleine Albright zvala “daškom svježeg bazduha na Balkanu”.

Ipak, Dodik se ovih dana okrenuo istoku gdje ruskog predsjednika Putina smatra svojim najbližim saveznikom.

Prati probleme primjene Dejtonskog sporazuma za koji smatra da ide u prilog muslimanima, ali i Hrvatima i Srbima.

“To je bio ugovoren brak i nije uspio. BiH je uređena država i mi želimo van. Mirno, ako je to moguće”, rekao je.

Možda i mirno. Ali, baš ove sedmice, kupio je 2500 puški za svoju policiju.

“Nemamo šta kriti”, rekao je. Dodao je da već 20 godina “nam je uskraćeno pravo da opremimo policijske snage i sada smo odlučili da uradimo upravo to”.

Zaista je nemoguće reći do koje granice će ići Dodik kako bi ispunio svoj cilj razbijanja Bosne.

“Da li je on ustvari nacionalista? Ne znam”, rekao je balkanski ekspert Loïc Trégourès.

“On je političar koji će učiniti sve da ostane vladati”, rekao je.

Objasnio je i kako je Dodik mu jednom ponudio objašnjenje nacionalističkih težnji.

“Rekao mi je otvoreno: ‘Mogu pričati o zdravstvenom sistemu i niko me neće slušati. Ali, ako obećam da nikada neću odustati od RS-a, svi će me slaviti!”, zaključio je Trégourès.

 (Ines Sandžaktarević)