Dodikove intelektualne aporeme: BiH se sastoji od dva entiteta, ali želimo da je RS država, mi živimo državu

84

“BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je historijska činjenica”, rekao je Milorad Dodik za RTS gostujući u emisiji “Upitnik”.

Tačno, u sastavu države Bosne i Hercegovine su dva entiteta. BiH je međunarodno priznata kao nezavisna država 6. aprila 1992. godine, a naknadno su, kao posljedica agresije na nju uspostavljena dva eniteta. Entiteti su, dakle, kreacija Ustava BiH, a nije BiH kreacija entiteta.

Naveo je da je manji bh. entitet, Republika Srpska, jedini subjekt u BiH koji bi mogao da nastavi svoj put bez ikakvih problema, te da je narod u Republici Srpskoj svjestan da ukoliko nema Srpske, nema ni slobode, te ponovio da se ne smije dozvoliti da Republika izgubi svoja ovlaštenja.

Portal Capital.ba je 2019. godine pisao o javnom dugu bh. entiteta i naveo da da RS duguje oko 50% BDP-a, a Federacija BiH oko 30% BDP-a. Evidentna je velika razlika u zaduženosti dvije društveno-političke  zajednice unutar iste države,  sa istim indirektnim porezima i istom monetarnom politikom. Također je navedeno da manji bh. entitet nedovoljno informiše javnost o javnom dugu, što je razumljivo, jer realno stanje ne potkrepljuje želje i težnje o kojima Milorad Dodik govori.

Komentarišući činjenicu da je Dan Republike Srpske – 9. januar osporavan, Dodik je istakao da je neustavan Ustavni sud BiH čija je odluka o Danu Republike velika nepravda za Srpsku.

“Sud BiH pokušava da sudi historijskim činjenicama. RS je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvijek je sporno kada su u pitanju Srbi. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo. Dio međunarodne zajednice gura tu priču. Isti sudija u Sjevernoj Makedoniji proglasi Ilinden za državni praznik, a u Republici Srpskoj Sveti Stefan dira nečija osjećanja. Pitam se čija?”, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve elemente države svoju teritoriju, granicu, narod, institucije, demokratski izabranu vlast.

“Nemamo samo stolicu u UN-u i zato nas ne porede sa državom. Mi živimo državu, svidjelo se to nekome ili ne”, poručio je Dodik i naglasio da je ponosan na činjenicu da RS može da razvija svoje policijske snage.

Dodik je ukazao da bonska ovlaštenja nemaju nikakav pravni osnov i da ne priznaje ovakvu BiH, nastalu intervencijama međunarodne zajednice i visokih predstavnika.

On je precizirao da Savjet bezbjednosti nije dao visokom predstavniku nikakva ovlaštenja, već su Aneksom deset uvedena bonska ovlaštenja za koje je i bivši britanski ambador u BiH Charles Crawford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

“Crawford je napisao – Koliko vidim bonska ovlaštenja nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavni uzastopno umotava u neki pravnički jezik”, naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se razvija iz godine u godinu, njen budžet je sada 3,5 milijardi, prihodi su stalno u usponu, grade se bolnice, turistički kapaciteti.

Govoreći o NATO-u, Dodik je istakao da je cilj Republike Srpske vojna neutralnost, te naveo da je donesen Progam reformi BiH, odnosno plan kojim će se kretati BiH, a što ne prejudicira članstvo u NATO.

(Index.ba)