Nakon sastanka u Mostaru: Nafta u FBiH će pojeftiniti već od sutra za minimalno pet feninga

77

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović danas je nakon sastanka sa rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH poručio kako bi cijene nafte u ovom entitetu trebale već od sutra biti snižene za pet feninga.

“Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju s derivatima”, rekao je Vujanović.

Najavio je da su i tranferi naftnih derivata spremni sniziti cijene.

Objasnio je i da su cijene skočile nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, nakon što je izjavio da je ova država sponzor terorizma.

Naveo je i primjer današnjeg sastanka Trumpa i južnokorejskog predsjednika Kim Jing-una za koji je rekao da može biti tračak svijetlosti i utjecati na sniženje cijena nafte na svjetskim tržištima.

Ministar je rekao i kako je sastanak bio afirmativan te da su svi učesnici svjesni kako je većina građana potrošač naftnih derivata te je postignut konzensus da ne dođe do novog povećanja cijena.

Objasnio je i kako u FBiH postoji 681 benzinska stanica te da cijena na svakoj od njih zavisi od kvalitete goriva, osoblja, dobavljača, kartica povjerenja…

Zaključio je i da su svi svjesni kako građane zanimaju samo brojke na terenu te da će se ispitati sve mogućnosti kako bi se te želje i ispunile.

Od nedjelje se održavaju zastoji u saobraćaju u 17 sati u nekoliko bh. gradova u znak protesta protiv nedavnog poskupljenja nafte u BiH.

(I.S.)