Dogovoreno novo ime za Makedoniju

89

Jučer je objavljeno kako je napokon pronađeno rješenje za spor oko imena Makedonije, a danas regionalni mediji prenose kako je usuglašeno da se Makedonija zove Republika Ilindenska Makedonija.

Naime, makedonski portal A1ON te prištinska TV Klan Kosova objavili su kako je postignut dogovor oko novog imena Makedonije te kako nije prihvaćen prošli prijedlog Republika Gornja Makedonija, već Republika Ilindenska Makedonija.

Podsjetimo, jučer je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

“Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama”, rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan.

“Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo”, rekao je Zaev.

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi, piše index.hr.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u.

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njene historijske i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dvije zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji.

Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima insistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput “gornja” ili “sjeverna”, i tu promjenu potvrditi promjenom ustava.

Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.

Vezani članci

VIDEO Opet Barbara: Burno u studiju zbog novinark... Bura oko izvještavanja novinarke Studija B o protestu opozicije ne prestaje. Društvene mreže prepune su osude u Srbiji, a urednica te televizije brani...
U srijedu na dnevnom redu: Šta donosi Prijedlog de... Ove sedmice, tačnije u srijedu, na dnevnom redu Sabora Hrvatske među ostalim tačkama nalazi se i ažurirani Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o po...
Jovanović o Dodiku: Njegova veličina se mjeri koli... Lider LDP-a u Srbiji Čedomir Jovanović je u novom intervjuu za Blic govorio o brojnim političkim temama, te se dotakao i situacije u BiH, odnosno Milo...
Vučić: Sa velikom dozom straha čekam nove mjere Pr... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sa velikom dozom straha za srpski narod očekuje nove mjere Prištine, javlja Anadolu Agency. U...