Dogovoreno novo ime za Makedoniju

96

Jučer je objavljeno kako je napokon pronađeno rješenje za spor oko imena Makedonije, a danas regionalni mediji prenose kako je usuglašeno da se Makedonija zove Republika Ilindenska Makedonija.

Naime, makedonski portal A1ON te prištinska TV Klan Kosova objavili su kako je postignut dogovor oko novog imena Makedonije te kako nije prihvaćen prošli prijedlog Republika Gornja Makedonija, već Republika Ilindenska Makedonija.

Podsjetimo, jučer je makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

“Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama”, rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan.

“Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo”, rekao je Zaev.

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi, piše index.hr.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u.

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njene historijske i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dvije zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji.

Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima insistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput “gornja” ili “sjeverna”, i tu promjenu potvrditi promjenom ustava.

Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.

Vezani članci

Demonstrante u Beogradu vodi Boško Obradović: Hoće... Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo...
Demonstracije u Beogradu: Mladići osuđeni po hitno... Prekršajni sud u Beogradu izrekao je danas kaznu do 30 dana zatvora 19-godišnjem mladiću zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru u vezi sa sinoćnjim ...
VANREDNI PRESS Vučić optužio Jeremića i Đilasa za ... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je na sinoćnjem protestu bilo 1584 ljudi, a da ih je danas ''još manje''. ''Pošto smo mjesecima...
Historija se ponavlja: Stefanović i Vučić prije 8 ... Jedan od najglasnijih kritičara jučerašnjih demonstracija u Beogradu, tokom kojih su demonstranti upali i u zgradu RTS-a, bio je aktuelni ministar unu...