Doktori medicine i stomatologije u TK u četvrtak bi mogli dobiti kolektivni ugovor

29

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas su se susreli s predstavnicima Vlade TK.

Prema ishodu sastanka, doktori medicine i stomatologije u ovom kantonu, pored reprezentativnosti u četvrtak bi mogli dobiti i kolektivni ugovor.

“Dogovoreno je da pravni timovi obje strane pročiste tekst kolektivnog ugovora, a dogovoreno je i usvajanje reprezentativnosti u TK. U četvrtak završamo stvari pozitivno, ili negativno, a mi se nadamo pozitivnom ishodu”, rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji je prisustvovao današnjem sastanku u Tuzli.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić vidno zadovoljan ishodom današnjeg sastanka rekao je da će do kraja radnog dijela četvrtka biti poznato da li je Ministarstvo za rad i socijalnu politku TK izdalo rješenje kojim se utvrđuje reprezentativnost ovog sindikata u TK.

“Kolektivni ugovor koji je dostavio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK u četvrtak do kraja radnog vremena će se pročistiti, jer smo u iščitavanju uočili nekoliko nepravilnosti. Ništa ne bih prejudicirao, ali se iskreno nadamo da će rješenje biti pozitivno”, izjavio je Hadžiefendić.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK saglasni su i u odluci vezano za povećanje plaća, piše tuzlanski.ba.

Naime, od 1. jula dobijaju plaće sa uvećanim koeficijentom od 0,6, dok je prema ranijem sporazumu koji su potpisali ministar Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid predviđeno da u januaru iduće godine budu uspostavljeni novi pregovori za dodatno povećanje ljekarskih naknada.

Dok ne potpišu kolektivni ugovor, doktori medicine i stomatologije TK ostaju u generalnom štrajku, a otvorena je i mogućnost podnošenja kolektivnog otkaza.

Vezani članci

BIHAMK Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimičn... Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planins...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u Hercegovini vedro, a u Bosni pretežno oblačno. Ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne pada slab snijeg. Temperature zraka u 07 sati (°C...
Narednih dana snijeg i temperature do minus 13 ste... Snijeg i temperature koje će se spuštati i do minus 13 stepeni Celzijusa očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, javlja Aandolu Agency (AA). ...
Ispovijest Nermane M.: Snaga i volja naše djece mo... Tog ljeta 2015. godine nisam ni sanjala da je moj sin drugačiji od svojih vršnjaka. Ali bio je. Kada je imao 18 mjeseci, primijetila sam da se ne odaz...