Dolar naglo ojačao, a euro pao

100

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice prema košarici valuta ojačao 1,4 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih 15 mjeseci, dok je tečaj eura oštro pao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 1,4 posto, na 90,42 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabila 1,2 posto, na 108,80 jena, blizu najniže razine u četiri mjeseca.

Ali, dolar je znatno ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura potonuo 1,7 posto, na 1,2250 dolara.

Američka valuta je sedmicama bila pod pritiskom zbog toga što je sve jasnije da američka središnja banka više neće biti jedina velika banka u svijetu koja zateže monetarnu politiku. To se u ovoj godini očekuje i od drugih velikih središnjih banaka, prvenstveno europske, koja bi mogla ukinuti dugogodišnje poticajne mjere.

Tako je prošle sedmice došlo do naglog zaokreta na tržištima valuta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama.

Na Wall Streetu su prošle sedmice vodeći indeksi potonuli više od pwt  posto, najviše u posljednje dvije godine, što je negativno utjecalo i na ostale najveće berze u svijetu, piše index.hr.

Posljedica je to strahovanja ulagača od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Uprkos rastu od prošle sedmice, vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje je u minusu od početka godine, nešto više od 1,5 posto.

Vezani članci

Kompanije iz BiH mogu besplatno učestvovati na Pos... Ambasada Italije u Sarajevu najavila je da će kompanije iz Bosne i Hercegovine moći besplatno učestvovati na Poslovnom forumu "Connext", koji će se od...
Turkish Airlines: Povratne karte iz Sarajeva za Is... U okviru nove kampanje Turkish Airlinesa povratna avionska karta na relaciji Sarajevo - Istanbul - Sarajevo, s uključenim svim taksama košta 119 eura,...
Hifa Oil Grupacija u protekle dvije godine povećal... Hifa Oil Grupacija povećala je broj zaposlenih u protekloj 2018. godini za 33 posto u odnosu na 2017. godinu. Kompanija je zaključno s prošlom godinom...
Turski MUSIAD organizuje poslovni forum: U Sarajev... U organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) u Sarajevu će u oktobru ove godine biti održan Međunarodni poslovni f...