Drama u austrijskim Alpama: Planinar iz BiH teško povrijeđen nakon pada

51
Foto: 5min.at

Planinska tura na Lärchenturm u austrijskim Alpama loše je završila za par iz Bosne i Hercegovine koji je doživio nesreću.

U utorak 21. avgusta, dvoje planinara iz Bosne i Hercegovine, 48-godišnji muškarac i njegova 45-godišnja partnerka, krenuli su na uspon do Lärchenturma na Karavankama.

Uz pomoć alpinističke opreme došli do 1967 metara visokog vrha Lärchenturm, a onda se odlučili spustiti preko tzv. Lärchenscharte.

Međutim, oko 15.50 sati, na desetak metara iznad Lärchenscharta, planinar iz BiH je izgubio snagu, nije mogao držati čeličnu sajlu i pao je zadobivši teške povrede, prenosi radiosarajevo.

Par iz BiH uspio je obavijestiti obližnjeg alpinistu koji je alarmirao spasilačke službe. Ubrzo je stigao spasilački helikopter C-11 čija je posada uspjela konopcima izvući planinara iz BiH i prebaciti ga na kliniku u Klagenfurtu.

Alpinistica iz BiH nije povrijeđena, izvještava 5min.at. U akciji spasavanja učestvovalo je 10-ak članova gorske slušbe, alpski policajci i civilna policija iz Ferlacha.

Vezani članci

Trump je Erdoganu rekao da rade na pitanju izručen... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog l...
Brisel: Policija suzavcima rastjeruje demonstrante... Belgijska policija je koristila suzavac kako bi rastjerala radikalne desničarske demonstrante okupljene u blizini zgrade institucija Evropske unije u ...
Nana ima 71 godinu i redovna na stadionu: Ići ću n... Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, no vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-god...
Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...