Dunović sa predstavnicima Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH: Zakon o upotrebi znakovnog jezika

31

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović  primio je danas u posjetu predstavike Saveza udruženja gluhih i nagluhih Federacije BiH.

Sekretar Saveza Sulejman Čaković iznio je probleme sa kojima se kao marginalizovana grupa, nažalost, svakodnevno susreću u našem društvu. Najveći problem jeste istakli su nepostojanje zakona kojim bi se lako regulisala njihova prava i potrebe. Pokušali su ići korak  dalje u rješavanju problema, te su Vladi FBiH još prije par godina uputili Prijedlog Zakona o upotrebi znakovnog jezika u FBiH, koji nažalost nikada nije upućen u parlamentarnu proceduru.

Potpredsjednik Dunović u razgovoru je istakao da je poražavajuća činjenica ta što u našem društvu osobe sa bilo kojom vrstom invaliditeta nemaju adekvatne uslove za život.  Pozdravio je aktivnosti i predan rad Saveza udruženja, te činjenicu da su gotov prijedlog Zakona dostavili Vladi FBiH.

Nada se da će u skorije vrijeme, kako Vlada, tako i Ministarstvo rada i socijalne politike, analizirati dostavljeni prijedlog kako bi što prije bio upućen u parlamentarnu proceduru.

“Zakonska regulativa u našoj zemlji ne prati često potrebe stanovništva koji se susreću sa životnim problemima, što većina političara pod hitno mora mijenjati. Naša obaveza je pomoći onima koji nisu zastupljeni adekvatno u društvu, a to ćemo najbolje uraditi ako sistemski pristupimo rješavanju problema”, kazao je Dunović.

Sastanku su prisustvovali i Jovo Ninić, stručni saradnik u Stručnoj službi Saveza i Tea Sidro, sudski tumač za znakovni jezik.

Vezani članci

Svjedok Tužilaštva u ‘slučaju Čemerno’...  Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smješ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
KCUS Ljekari specijalisti Klinike za neurohirurgi... Općinski Sud u Sarajevu donio je Zaključak o provođenju mjere osiguranja, kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof.dr.Kemal...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...