Dunović: Sigurni smo da će Komšić biti hrvatski član Predsjedništva BiH

94
Foto: AA

U izbornom štabu Demokratske fronte u Sarajevu, čiji se kandidat Željko Komšić bori za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, vlada optimistična atmosfera. Milan Dunović, član Predsjedništva stranke u izjavi za Anadolu Agency (AA) naglasio je da imaju veliku sigurnost da će Komšić biti član “kolektivnog šefa države“ iz reda hrvatskog naroda.

Dunović je zahvalio građanima što su se odazvali na izbore te dodao da je odziv bio na očekivanom nivou.

“Ne možemo biti ni prezadovoljni, ni nezadovoljni, to je bilo očekivano. Jako je važno da je izborni proces prošao regularno u miru. Sada smo u periodu kada čekamo izborne rezultate. Moraćemo sačekati prvu press konferenciju Centralne izborne komisije da bi smo imali više informacija“, kazao je Dunović i nastavio:

“Očekivanja su prvenstveno, kada govorimo o kandidatu za člana Predsjedništva gospodinu Komšiću, takva da imamo veliku sigurnost da će biti član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Informacije koje dobijamo sa terena nisu nešto o čemu želimo javno govoriti, jer ima različitih informacija u medijima. Pojedine stranke izlaze sa tim podacima, ali mislim da to u ovom momentu ne može biti relevantno, jer zapravo je Centralna izborna komisija jedina koja će dati više podataka.“

Dunović kaže da je rano razmišljati o nekom postizbornom koaliranju sa nekim strankama radi formiranja vlasti.

“Prvo moramo sačekati da vidimo kakvi su rezultati. Mi smo svakako stranka koja poštuje volju građana. Nećemo u tom smislu imati kritike i zamjerke. Zapravo mi poštujemo sve građane BiH bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju ili za koju se političku stranku odluče prilikom izbornog procesa. Za koalicije je jako rano da se govori bilo šta na tu temu, moraćemo sačekati rezultate“, zaključio je Dunović.

Opšti izbori u BiH provedeni su za tri člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Repuplike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te za skupštine deset kantona u FBiH.

Pravo glasa na izborima imalo je 3.352.933 birača. Prema podacima CIK-a, izlaznost je iznosila 53,26 posto. Na izborima je učestvovalo 128 političkih subjekata, i to 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Izborni proces pratilo je oko 6.500 posmatrača, od čega oko 1.000 iz inostranstva, dok je stranačkih posmatrača bilo oko 60.000. CIK BiH objaviće preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate izbora u ponoć.