Dva palestinska tinejdžera ubijena na granici pojasa Gaze

24

Dva Palestinca su ubijena i dva su ranjena u noći između subote i nedjelje, kada su se približili granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Dva ranjenika su prenijeta u bolnicu, a tek jutros su nađena dva tijela istočno od Rafe, prenose izraelski mediji saopštenje ministarstva.

Izraelska vojska napala je 18 meta u pojasu Gaze u posljednja 24 sata u odgovoru na eskalaciju nasilja u enklavi koje je počelo eksplozijom naprave kraj granične ograde u kojoj su ranjena dva izraelska vojnika.

Vojska je saopštila da su rano jutros napadnuti ciljevi u Gazi u okviru odgovora na taj napad u kome su dva vojnika zadobila ozbiljne povrede, a dva umjerene, prenio je AP.

Navedeno je da su mete bile mjesta za proizvodnju oružja i infrastrukture za obuku pokreta Hamas, koji vlada pojasom Gaze. Izrael smatra tu organizaciju odgovornom za sve napade iz Gaze bez obzira na to ko ih izvodi.

Pogranično područje je uglavnom bilo mirno uz sporadično nasilje od posljednjeg rata 2014. godine. Međutim, napetost je pojačana nakon 6. decembra prošle godine kada je predsjednik SAD-a Donald Trump saopštio da priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.

U najnovijoj eskalaciji nasilja ispaljena je sinoć raketa koja je pogodila kuću na izraelskoj teritoriji pričinivši štetu. Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se još nekoliko puta, ali je vojska rekla da su to bili lažni alarmi.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je jutros da je odgovor na eksploziju bio snažan i najavio da će se danas u podne razmotriti situacija.

Na pitanje o teškim uslovima u pojasu Gaze on je odgovorio da osnovna greška pitati se da li je Izrael pogriješio i podsjetio da je palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa rivalskog Fataha koji vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, prestao da transferiše novac u Gazu, a transferisao je 260 miliona dolara.

“Hamas investira u rakete i tunele, ne infrastrukturu”, rekao je Liberman, dodavši da Izrael ne pokušava preuzeti kontrolu nad Gazom.

Vezani članci

Izrael priznao da je bombardovao “nuklearni ... Izraelska vojska priznala je da je 2007. godine uništila sumnjivi sirijski nuklearni reaktor, prenosi BBC. Kako je rečeno, u zračnim napadima u istoč...
Izrael prekinuo napade na Siriju nakon poziva rusk... Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u subotu i naredio mu da prekine zračne napade na sirijske položa...
Saudijska aktivistica uhapšena zbog kritiziranja &... Saudijske vlasti su uhapsile aktivisticu Nohu Al-Balawi koja je kritizirala napore saudijske Vlade da normalizira diplomatske odnose s Izraelom, kazal...
Generalni sekretar UN-a: Želim vidjeti dvije držav... Generalni sekretar UN- a Antonio Guterres izjavio je da je dvodržavno rješenje jedino moguće rješenje za izraelsko-palestinsko pitanje kao i za samu u...