Dvostruki aršini Vučića: Pitanje Kosova je šala, a o Republici Srpskoj je voljan diskutovati

50

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga je iznenadilo to što je američki izaslanik Matthew Palmer prilikom posjeta Prištini i Skoplju govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova.

“Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda, a neke od njih su vrlo sporne. Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO, što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora”, rekao je Vučić za Večernje novosti.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da “smanje očekivanja” i da se potrude oko kompromisa, a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

“O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati”, rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim rečima, uslovi za postojanje kosovskih taksi na robu iz Srbije su prestali da postoje 2006. godine, s potpisivanjem CEFTA. Vučić je takođe rekao i da Srbija nikada nije pristala na to da odustane od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

“Podsetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Palmer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju”, izjavio je on.

(N1)