Džaferović, Dodik i Komšić danas se sastaju sa vrhom Evropske unije

12

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić danas će u Briselu obaviti tri važna sastanka.

Prvi sastanak bit će sutra sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, a on je zakazan u 12.00 sati u zgradi Evropskog parlamenta. Radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem održat će se u zgradi Evropske komisije u 13 sati.

Također, članovi Predsjedništva BiH susrest će se i sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josepom Borrellom u 15:15 sati.

Podsjetimo, razgovarati će se o provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo u Evropskoj uniji.

Džaferović je jučer, prije odlaska u Brisel iskazao nedvojbeni optimizam kada je riječ o putu naše zemlje ka članstvu u EU.

“Nadam se da će se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u Briselu predstaviti u najboljem svjetlu”, rekao je Džaferović dodavši kako se nada da će Bosna i Hercegovina intenzivnije krenuti u ispunjenje uslova za članstvo u EU.

Štaviše, Džaferović je kazao kako vjeruje da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji već do kraja ove godine, a najdalje na proljeće 2021. godine.