Džaferović: Naš kompromis ne može biti ničiji poraz, već pobjeda svih nas, pobjeda BiH

26

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Predsjedništvu je organizovan tradicionalni svečani prijem čiji su domaćini bili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Pokazali smo mnogo puta da se možemo dogovariti i postići kompromis, pronaći rješenja u institucijama Bosne i Hercegovine, koja neće biti na bilo čiju štetu, a biće u korist svih. Kompromis, dogovor svih nas u Bosni i Hercegovini, nije, niti može biti bilo čiji poraz. Naprotiv, to može biti samo pobjeda svih nas, pobjeda Bosne i Hercegovine, svakog njenog dijela i svakog njenog građanina”, poručio je u Sarajevu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, na prijemu povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Predsjedništvu je organizovan tradicionalni svečani prijem čiji su domaćini bili članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je u obraćanju poručio kako se danas, slaveći Dan državnosti Bosne i Hercegovine, prisjećamo Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a na kojem je, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, obnovljena i potvrđena skoro hiljadugodišnja državnost BiH, kao i njen teritorijalni integritet.

“S ponosom i dužnim poštovanjem se prisjećamo generacije bosanskohercegovačkih patriota, koja je imala hrabrosti da se suprostavi fašizmu, ali i odlučnost, viziju i mudrost da potvrdi historijsko-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine. U tim teškim okolnostima, u ratom zahvaćenoj Evropi i svijetu, nisu samo nanovo udareni temelji državnosti ove zemlje, nego je – što je jednako važno – afirmisana ideja zajedništva i ravnopravnosti svih njenih naroda i svakog građanina”, rekao je Džaferović.

Konstatovao je kako su stoljećima ljudi različite etničke i vjerske pripadnosti ovdje živjeli zajedno te kako ideje zajedništva i ravnopravnosti predstavljaju samu bit Bosne i Hercegovine.

(AA)