Džaferović pozvao ambasadora Srbije na hitan sastanak zbog presude Mujanoviću

33

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Republike Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.

Razlog za pozivanje ambasadora Srbije je iskazivanje protesta zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritotoriji naše zemlje, kao i protest zbog prakse sudskog progona državaljana BiH koje provode srbijanske vlasti.

Naime, viši sud u Beogradu u ponedjeljak je osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora navodno zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Mujanovića je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu. To je prvostepena presuda na koju postoji mogućnost žalbe.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je notu Srbiji, tačnije Ministarstvu vanjskih poslova nakon što je u toj zemlji jučer na 10 godina zatvora osuđen bivši komandant Armije RBiH Husein Mujanović. Turković je također pisala i čelnicima EU Josephu Borellu (vanjski poslovi i sigurnosna politika) i Oliveru Varhelyiju (komesaru za proširenje).
Izvor: Fena/Index.ba