Džaferović predvodio delegaciju SDA na obilježavanju godišnjice smrti Sulejmana Tihića

15

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u posjeti Bosanskom Šamcu, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem dova i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, stoji u saopštenju SDA.

Džaferović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istaknuo da je rahmetli Sulejman Tihić bio veliki borac za cjelovitu i demokratsku BiH.

– U vremenu u kojem je rahmetli Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, a naročito u periodu od 2002. do 2006. godine, su izgrađene brojne institucije BiH i provedene najznačajnije reforme od Dejtona do danas. Država je postavljena na tračnice Evropske unije i NATO saveza. Učinio je mnogo na reintegraciji BiH, kako kroz izgradnju državnih institucija, tako i angažmanom u procesu povratka prognanih i raseljenih lica, što će ostati njegovo trajno političko naslijeđe – kazao je Džaferović.

Reformski procesi koje je rahmetli Sulejman Tihić predvodio, dodao je Džaferović, prekinuti su neusvajanjem Aprilskog paketa ustavnih reformi.

– Usko smo sarađivali u tom periodu. On je uložio ogroman angažman kako bi se Aprilski paket usvojio, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Time je nanesena velika šteta BiH – izjavio je Džaferović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu, saopšteno je iz SDA.

Vezani članci

NO TVSA osudio vandalski čin paljenja automobila d... Nadzorni odbor JP Televizije Kantona Sarajevo osuđuje vandalski čin paljenja automobila direktorice Edine Fazlagić. Saopćenje prenosimo u cjelosti: ...
Umro ratni silovatelj iz Foče Dragan Zelenović Zel... Danas je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na...
Zločinac Mladić zatražio da obiđe grob kćerke Ane ... Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, zatražio je danas o...
Kandidati za Šestoaprilsku nagradu Franjo Topić, F... Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2019. godini, danas je, na Petoj  sjednici, utvrdio prijedloge za dodjelu "Šestoaprilske nag...