Džaferović: Treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice parlamenta

16

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu, upitan u vezi s radom Parlamentarne skupštine BiH, izjavio novinarima da treba da se omogući svima da učestvuju u radu parlamentarnih tijela, a oni koji neće, ne mogu blokirati rad cijelog parlamenta.

– Svako ko je izabran ima pravo da učestvuje u radu parlamenta, da popunjava prema izbornom rezultatu stalna i povremena parlamentarna radna tijela. Ali niko nema pravo da blokira i pogotovo niko ne može sebi uzeti za pravo da praktično dokine rad parlamenta zato što on ili ona neće ili ne želi da učestvuje u radu Parlamentarne skupštine BiH – istaknuo je Džaferović.

Dodao je da, inače, to pitanje već dugo vremena muči bosanskohercegovački sistem.

– Mislim da nije u redu da imamo sistem u kojem su praktično ponašanja zastupnika prepuštena njihovoj volji kada je u pitanju učešće u radu i dolazak na sjednice parlamenta, jer nema nikakvih sankcija. Mislim da treba uvesti sankcije za nedolazak na sjednice Parlamenta u vidu novčanih kazni, odbitaka od plaće i na kraju krajeva i oduzimanja mandata za one koji ne žele da rade i koji na taj način blokiraju parlament – smatra Džaferović.

On kaže kako želi da vjeruje da će što prije biti riješena ova pitanja koja su vezana za Parlamentarnu skupštinu BiH i da će BiH imati delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.