Koliko belaja se nastanilo u našim kućama, porodicama i društvu zbog stava – “to je normalno”

115

Semir Imamović komentirajući situaciju u BiH napisao jedan veoma zanimljiv Fb.status, kojim upozorava da se dosta problema nastanilo u našim kućama, porodicama i društvu zbog stava “normalno je”. Zapravo kako se stvara iskrivljena slika u društvu zbog svega onoga sto je normalno ili nije. Status prenosimo u cijelosti.

Koliko belaja se nastanilo u našim kućama, porodicama, društvu zbog stava – “to je normalno.

Djeca u dest sati naveče na ulici – to je normalno. I malo i veliko kocka – to je normalno. I malo i veliko puši – to je normalno. I muško i žensko konzumira alkohol – to je normalno. U kućama nema namaza, učenja Kur’ana, spominjanja Allaha – to je normalno.

Djevojka u šorcu, helankama, sjedi pred ocem, bratom, amidžom, dajdžom, pred strancima – to je normalno. Djeca nam hodaju ulicom, sa slušalicama u ušima, kao da su izvan sebe – to je normalno.

Omladina nam dolazi iz kafića i diskoteka ujutru – to je normalno. Posao i pozicija se kupuju parama – to je normalno. Momak dovede djevojku kući, prije braka, boravi sam s njom u stanu – to je normalno. Djeca smjestila majku ili oca u strački dom – to je normalno. Braća i sestre ne pričaju – to je normlano.

Zapravo ništa od toga nije normalno, niti može biti normalno, ali smo mi radi “olakšanja” sebi, nezamjeranja, netalasanja, konformizma, sami sebe ubijedili da je to normalno i zato je to ovako daleko i otišlo i zato je skoro nemoguća misija ispraviti sve te nenormalnosti, a onaj ko ih pokuša ispraviti ili ukazati na njih obično biva proglašen za nenormalnog čovjeka.

Stvari se neće pomjeriti naprijed dok ne promjenimo svoj stav i na stvari počnemo gledati pravim očima i davati im njihova prava imena. A to nije moguće bez svjetla s nebesa, koje će razbiti tminu u našim dušama, i ispuniti ih istinom i ispravnim rezonom.

Kada čovjek puno čini grijehe, na njegovo srce navuče se koprena, i istinu vidi kao laž a laž kao istinu. Ako se iskreno pokaje i prestane činiti grijehe koprena nestaje. Allahu moj osvjetli nam srca, ispravi naš stav, pokaži nam istinu istinom a zabludu zabludom. Amin!

(Index.ba)