Ekonomisti tvrde da je usvojena inicijativa o maržama na gorivo nesprovodiva

80

Ekonomski analitičari smatraju da je inicijativa za maloprodajnu maržu distributera nafte i naftnih derivata koju su u utorak veče usvojili poslanici u Predstavničkom domu BiH nesprovodiva.

Mišljenja su da je jedini način da se zaštite građani bio da BiH ima naftnu kompaniju i robne rezerve nafte, pa da sada rezerve pusti u promet i na taj način diktira cijenu ili da se jednostavno odustalo od povećanja akciza.

Dženan Đonlagić, doktor ekonomskih nauka i profesor na Univerzitetu u Sarajevu, tvrdi da je usvojena inicijativa nesprovodiva.

“Nemoguće je da država od privatnih  firmi traži da joj one otkriju svoju poslovnu tajnu, odnosno svoju dobit. BiH je odlučila da posluje na principu tržišne ekonomije, jer je planska propala, pa sada u skladu s tim treba da se i ponašamo. S druge strane, ovo  uopšte nije u nadležnosti državnog parlamenta, ovo je nadležnost entiteta, odnosno entitetskih ministarstava trgovine. Država je mogla da reaguje samo na dva načina – robnim rezervama nafte i državnom kompanijom koju je rasturila ili neuvođenjem akciza. Sada više ne mogu ništa i ovo je samo ‘pranje savjesti’ i ništa više”, kazao je Đonlagić.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar iz Banja Luke, ističe da teško da bilo ko može uticati na naftne distributere, ali da bi svakako bilo dobro da građanima budu dostupne stvarne cijene i da bi možda to uticalo u jednoj mjeri na distributere da “ne divljaju” sa cijenama.

“Ideja je dobra s aspekta da neko razmišlja o građanima, ali teško da  predstavnici vlasti mogu donijeti neku uredbu koja bi ograničila cijene, jer je to teško izvodljivo  u sferi tržišne ekonomije”, kaže Duduković.

Inicijativu su predložili poslanici Nezavisnog bloka, a njom se traži od Vijeća ministara BiH da im se dostave sve maloprodajne marže distributera nafte u BiH kako bi se uvjerili kolika je čista zarada naftnih distributera po litru goriva.

Obrazlažući inicijativu, Senad Šepić,  poslanik Nezavisnog bloka, istakao je da je cilj utvrditi kolika je tačno marža po litru goriva s obzirom na to da se širom BiH ona kreće između 20 i 40 feninga, kao i da se teret poskupljenja nakon uvođenja Zakona o akcizama ograniči i prebaci na distributere nafte.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, istakao je da se inicijativa sastoji od dva dijela, u kojoj se u prvom od Vijeća ministara traži da istraži koja je visina marži, a u drugom dijelu se traži njihovo ograničavanje.

“Taj drugi dio inicijative je nemoguć zbog slobodnog tržišta i prava na slobodno formiranje cijena”, pojasnio je Novaković.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, ali i ekonomski stručnjak i profesor ekonomije, naglašava da su cijene na benzinskim pumpama mnogo veće nego što je predviđeno uvođenjem akciza, napominjući da Parlamentarna skupština BiH nema nadležnosti diktiranja cijena.

Zaim Backović, poslanik BPS-a, smatra da je neophodno ići prema donošenju zakona kojim bi se u pojedinim oblastima limitirale maksimalne marže, što je praksa i u demokratskoj Evropi.

Nikola Lovrinović iz HDZ BiH mišljenja je da je ova inicijativa nemoguća, te da je predlagač trebalo da razmisli i o veleprodajnim maržama, pišu Nezavisne novine.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, rekao je da je prvi dio inicijative nesporan i da treba istražiti visinu marži, ali da je drugi dio nesprovodiv.

“U svakom slučaju, dobro je da je ovo pitanje pokrenuto u parlamentu. Zajedno bi trebalo da nastojimo da inicijativa bude sprovodiva”, dodao je Magazinović.

Vezani članci

Bh. sumorna stvarnost: Dok većina penzionera zaspi... Služba za zajedničke poslove (SZZP) institucija BiH sklopila je ugovor s Mesnom industrijom "Rakitno" iz Posušja o jednogodišnjoj nabavci svježe jagnj...
Nastavlja se pljačka građana USK: EKO test plaćaju... Vlasti su za godinu dana primjene novog Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila u Federaciji BIH nezakonito naplatile 19.400.000 mar...
Pročitajte koliko plaćate putarinu iz Banja Luke d... Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj b...
U BiH više od 50.000 ljudi ne mogu imati djecu, a ... Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH "Pitanje biomedicinskih potpomognute oplodnje za nadležne u FBiH", uručila je danas zastupnicima u...