Elvedin Nezirović: Ovako, dakle, izgleda jutro u kojem nas je napustio Enes Ratkušić

79

Junsko jutro je u Mostaru. U Feićevoj, plače dijete; prosjakinja ga umiruje na nekom meni nerazumljivom jeziku. U zraku trepti omara. Lica ljudi u prolazu prazna su i ne govore ništa, osim što nose jalovu nadu da dan neće biti tako vreo, sparan i dug kao što je bio prethodni.

Ovako, dakle, izgleda jutro u kojem nas je napustio Enes Ratkušić.

Enesa sam poznavao od djetinjstva i znam dosta toga lijepog što bi se moglo reći o njemu. Bio je od onih s kojima nijedan razgovor – ma kako da s različitih pozicija u njega ulazite – nije bio gubljenje vremena. Iako smo bili dva potpuno različita svijeta, ponekad čak i suprotstavljena, prema njemu sam se oduvijek odnosio s poštovanjem, ne samo zbog razlike u godinama, nego i zbog toga što je to poštovanje zaslužio svojim ratnim, novinarskim angažmanom i, općenito, svojim postojanjem.

Neka mu je vječni rahmet, napisao je na svom Facebook profilu, Mostarac, bh. književnik i novinar Elvedin Nezirović.

U Mostaru je rano jutros u 62. godini života, nakon iznenadne i kraće bolesti, preminuo sociolog, novinar, književnik i publicista Enes Ratkušić.

Enes Ratkušić rođen je 7. aprila 1957. u Stocu, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Studij sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Godinama je radio kao urednik na RTV Mostar, a novinarske tekstove objavljivao je u listovima „Ljiljan“, „Dani“, „Preporod“, „Zambak“ i „Ujedinjena Bosna“ (Čikago), kao i stručne radove u časopisima „Dijalog“, „Bošnjačka pismohrana“, „Slovo Gorčina“, „Blagaj“ (Časopis BZK „Preporod“), „Beharistan“ i dr.

Bio je i kolumnista internet portala Aljazeera Balkans te magazina „STAV“.

Nekoliko godina obavljao je dužnost glavnog i odgovornog urednika „Slovo Gorčina“, pratećeg sadržaja istoimene književno-kulturne manifestacije sa najdužom tradicijom, koja se održava u Stocu.

Napisao je brojne romane i knjige. Uz ostalo i „Zaboravljeni govor probuđenih“, „Tajna bosanskog štapa“, te zbirke pripovjetki „Hrvanje s vragom“, „Dunjalučka škola“ i „Trovanje zdravom hranom“. Dženaza namaz će se klanjati u Ošanjićima kod Stoca, u četvrtak, poslije ikindije namaza.

 

 

Vezani članci

30. JUNI 1993. Dan kada je deblokiran Mostar, Huj... Na današnji dan, prije 25 godina deblokiran je Mostar. 30. juni 1993. godine bio je presudan za opstanak Bošnjaka u gradu na Neretvi. Tog je dana, na ...
Mostar: Uposlenici aerodroma u štrajku upozorenja Sindikat Međunarodnog aerodroma Mostar danas je od 09.00 do 11.00 sati organizovao dvosatni štrajk upozorenja, jer uprava aerodroma nije ispunila dogo...
Dan šehida u Mostaru: Važna historijska lekcija ko... Predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Mostara te članovi porodica i preživjeli suborci danas su na mostarskim Šehitlucima odali počast ...
Muslimane sveo na demonstrante: Sramni potez mosta... Odbijen je zahtjev Medžlisu Islamske zajednice Mostar u BiH za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit. Predsj...