Erdogan čestitao Palestinki Al-Tamimi na hrabrosti i predanosti u borbi za pravdu

35
Foto: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s palestinskom Ahed al-Tamimi, tinejdžerkom koja slovi za simbol otpora izraelskoj okupaciji koja je danas puštena iz izraelskog vojnog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je da je Erdogan čestitao Palestinki na hrabrosti i odlučnosti koju pokazuje u borbi za pravdu.

Izrazivši zadovoljstvo oslobađanjem Al-Tamimi i njene majke, Erdogan je poručio da će Turska i dalje podržavati Palestinu i njen narod.

Danas je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u Ramallahu upriličio prijem za 17-godišnjakinju i njenu majku Nariman, koja je također puštena iz izraelskog zatvora.

”Ahed al-Tamimi je simbol palestinskog otpora”, izjavio je Abbas koji je dodao kako je mirni narodni otpor koji su pokazali Tamimi, stanovnici Nebi Saliha i cijeli palestinski narod, dokaz da će Palestinci ostati vjerni svojoj zemlji.

Ahed al-Tamimi i njena majka Nariman prije susreta s Abbasom, posjetile su mezar bivšeg palestinskog predsjednika Yassera Arafata.

Tamimi je tu izjavila kako je njena sreća nepotpuna zbog činjenice da se u izraelskim zatvorima i dalje nalazi veliki broj žena.

Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika.

Izraelski vojnici uhapsili su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona uhapšena.

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju. U Istanbulu je dobila nagradu za hrabrost “Hanzala“, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava.”