Erdogan na višemilionskom mitingu u Istanbulu: Naša valuta je lira i brinut ćemo se za nju

48
Foto:AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu da će sankcionisani biti svi koji se budu bavili deviznim malverzacijama u Turskoj.

– Naša valuta je lira i mi ćemo se brinuti za nju. Nećemo ulaziti u te igre, a ti koji ih serviraju, platiti će njihov ceh“ – poručio je Erdogan na višemilionskom predizbornom mitingu u Istanbulu.

Obračajući se pred 1,6 miliona ljudi na Trgu Yenikapi, Erdogan je kazao kako su neki krugovi ponovo krenuli s planovima provociranja Turske i to i ovog puta poigravanjem s vrijednostima na tržištu valuta. Poručio je da će skupo platiti svi koji iz finansijskog sektora šire paniku i zastrašuju ljude.

Erdogan je najavio otvaranje biotehnološke doline u Istanbulu u kojoj će biti otvoreno više od 20.000 radnih mjesta.

Među brojnim projektima nastavka razvoja Grada na Bosforu, Erdogan je najavio plan otvaranja blizu hiljadu obdaništa i to na način da će svaka mahala imati svoje.

– Pogledajte šta je sve urađeno. Imamo plan, novi projekti su spremni, a cilj nam je jasan. Učili smo dobro, nema stajanja, idemo dalje – poručio je Erdogan.

On je također kazao da je Istanbul najatraktivnija turistička destinacija Turske te najavio megaprojekt izgradnje kompleksa za snimanje filmova.

FOTO: Anadolija

Najavio je i skoro otvaranje hiljadu kilometara duge biciklističke staze u Istanbulu.

– Sputavali su nas i u ranijim projektima Marmaraya, mosta Yavuza Sultana Selima. Međutim, mi smo odlučni u našem radu jer nismo došli na vlast da vladamo narodom, već da mu služimo – zaključio je Erdogan.

Lokalni izbori u Republici Turskoj održat će se naredne nedjelje, a pravo glasa ima 57 miliona birača.

Ukupno 12 političkih partija učestvovat će na lokalnim izborima na kojima se u Turskoj biraju nosioci lokalne uprave, uključujući gradonačelnike, načelnike i lokalne skupštine.

Biračka mjesta na istoku Turske bit će otvorena od 7 do 16 sati po lokalnom vremenu, dok će na zapadnom dijelu Turske birači glasati od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu.