Erdogan poručio EU: Od 1963. godine zavlačite Tursku

26

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Europska unija (EU) treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili da im otvoreno kaže ako ih ne želi u toj zajednici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako može može, ako ne ne. Mora se biti iskren. Ako ćete nas uzeti dajte znak, ako nećete, to nam recite”, rekao je Erdogan na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Istakao je da Europska unija od 1963. godine zamajava njegovu zemlju u vezi s mogućim članstvom u Uniji.

“Od 1963. zavlačite Tursku. Nijednoj državi članici EU-a nije učinjena tolika nepravda”, kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i krize u Siriji, napominjući kako u Turskoj trenutno boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz te zemlje.

“U Turskoj je trenutno oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i oko 500 hiljada iračkih izbjeglica”, istakao je Erdogan.

Izrazio je zahvalnost Mađarskoj zbog solidarnosti i podrške koju je pružila Turskoj nakon pokušaja državnog udara FETO-a 15. jula 2016. godine.

“Nakon pokušaja državnog udara 15. jula, Mađarska je bila jedna od zemalja koja se najsnažnije solidarisala s našom zemljom. Nikada nećemo zaboraviti ovu solidarnost”, rekao je Erdogan, dodajući da je cilj da Turska i Mađarska dostignu trgovinsku razmjenu od 5 milijardi dolara.

“Prošle godine smo imali trgovinsku razmjenu od 2,6 milijardi dolara. Naš zajednički cilj je da tu cifru u najskorije vrijeme povećamo na pet milijardi dolara”, kazao je Erdogan.

Na pitanje o istrazi o nestalom novinaru Jamalu Khashoggiju, predsjednik Turske je kazao da bi saudijski konzulat u Istanbulu trebao dokazati da li je novinar Khashoggi izašao iz zgrade ili ne.

“Naša je ljudska i politička dužnost pomno pratiti cijeli slučaj”, rekao je Erdogan.

Vlasti Republike Turskoj poručile su vlastima Saudijske Arabije da očekuju punu saradnju u istrazi o nestalom Khashoggiju.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post“ Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

S druge strane, Orban je u obraćanju novinarima istakao da Europska unija nije iskrena prema Turskoj.

“Otvorili smo mnoga poglavlja pregovora, ali nijedno od njih nije zatvoreno”, rekao je premijer Mađarske, dodajući da će njegova zemlja i dalje podržavati Ankaru na putu prema Uniji.

“Mađarska je bila uz Tursku, a i dalje će biti”, kazao je Orban.

Predsjednik Turske Erdogan boravi u posjeti Mađarskoj na poziv predsjednika Mađarske Janosa Adera.

Vezani članci

Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Erdogan: Kad god je ostvarila napredak, pred Tursk... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u gradu Samsunu da kad god je njegova zemlja ostvarila napredak ili krenula u ostva...
Francuska: Hiljade “žutih prsluka“ ponovo protestu... Hiljade demonstranata u “žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom se...
U napadu u Kolumbiji 21 žrtva, proglašena trodnevn... Kolumbijska policija je objavila da je najmanje 21 osoba poginula, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji...