Erdogan prijeti Amerikancima: “Nisu iskusili osmanski udarac”

124

Odluka SAD-a da nastavi finansirati snage kurdske milicije YPG u Siriji utjecat će na turske odluke, poručio je predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona ove sedmice.

Američki dužnosnici kazali su da Tillerson očekuje problematične razgovore tokom posjete Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dvije NATO saveznice u Siriji snažno razlikuju.

Turska je razljućena američkom podrškom vojnoj formaciji YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podržava YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

“Odluka našeg saveznika da pruži finansijsku podršku YPG… sigurno će utjecati na naše odluke”, kazao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu kojega kontroliraju snage YPG-a i upozorila je američke snage da je ne ometaju.

Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža.

“Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac”, kazao je Erdogan.

Vezani članci

Erdogan poručio Amerikancima: S nama ne možete raz... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, osvrnuvši se na napetosti na relaciji njegove zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), po...
Polaganju zakletve Erdogana prisustvovat će 22 pre... Ukupno 22 predsjednika u ponedjeljak u predsjedničkoj palati u Ankari će prisustvovati inauguraciji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavili su ...
Merkel čestitala Erdoganu pobjedu na izborima Njemačka kancelarka Angela Merkel je predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu uputila čestitku povodom pobjede na prijevremenim predsjedn...
Obraćanje Erdogana: Pobjednik je demokratija i nar... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju u sjedištu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, poslije održanih izbora u Tu...