Erdogan prijeti Amerikancima: “Nisu iskusili osmanski udarac”

63

Odluka SAD-a da nastavi finansirati snage kurdske milicije YPG u Siriji utjecat će na turske odluke, poručio je predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona ove sedmice.

Američki dužnosnici kazali su da Tillerson očekuje problematične razgovore tokom posjete Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dvije NATO saveznice u Siriji snažno razlikuju.

Turska je razljućena američkom podrškom vojnoj formaciji YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podržava YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

“Odluka našeg saveznika da pruži finansijsku podršku YPG… sigurno će utjecati na naše odluke”, kazao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu kojega kontroliraju snage YPG-a i upozorila je američke snage da je ne ometaju.

Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža.

“Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac”, kazao je Erdogan.

Vezani članci

Kurdi srušili turski vojni helikopter, Erdogan por... Kurdska milicija YPG srušila je turski vojni helikopter nedaleko od sjevernog sirijskog grada Afrina, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan, a ...
Vučićev istanbulski “pucanj” ili zašto... Opravdana je izgleda bila današnja nervoza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog trilateralnog sastanka u Istanbulu. Ko iz puške je ispa...
Vučić razumije Dodika, uz jedno ali: Dobro je što ... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka to ...
Izetbegović: Rezultati sastanka bi mogli biti hist... Rezultati sastanka bi mogli biti historijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za N1 nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom T...