Erdogan: Turska je na nivou da sama proizvodi 65 posto potreba u odbrambenoj industriji

35

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, prilikom posjete istanbulskom TEKNOFEST-u, poručio je kako je njegova zemlja danas u stanju da proizvede 65 posto ukupnih potreba u oblasi odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas u posjetio Festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije TEKNOFEST, koji je prije dva dana u Istanbulu po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Erdogan se tom prilikom obratio brojnim posjetiocima.

Govoreći o značaju tehnološkog razvoja, Erdogan je ukazao i na značaj digitalne sigurnoti u današnjem svijetu.

 “Ako nemate digitalnu sigurnost, koliko god poduzimali fizičke mjere ne možete u pravom smislu ostvariti slobodu”, istakao je Erdogan, te dodao: “Dok god u oblasti tehnologije budemo samo korisnici, ni na kom planu ne možemo zagarantovati našu slobodu.”

Erodgan je također kazao kako je “Turska danas dosegla nivo da je u stanju proizvesti 65 posto od ukupnih potreba u oblasti odbrambene industrije”.

“U današnjem svijetu, glavni uvjet za nezavisnost u punom smislu jeste da zemlja dostigne nivo da dizajnira, proizvodi i izvozi u oblasti tehnologije”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao kako Turska pokreće mobilizaciju povratka turskih naučnika iz cijelog svijeta, koje je ovom prilikom pozvao da se vrate u domovinu u uključe u tehnološke korake koje pokreće ova zemlja.

Nakon obraćanja dodijeljena su i priznanja najuspješnijima na takmičenjima koja su održana o okviru prvog TEKNOFEST-a, a nagrade je uručio Erdogan.

Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner AA, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul. Festival se održava na trećem istanbulskom aerodromu.

U okviru festivala održano je niz tehnoloških prezentacija i takmičenja u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz takmičenja istovremeno su prezentovani tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letjelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letjelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao dostignuća iz oblasti robotike.