Erdogan u Bitlisu na obilježavanju godišnjice historijske Bitke kod Malazgirta

41

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvuje programu obilježavanja 947. godišnjice Bitke kod Malazgirta koja je bila ključna za ulazak seldžučke vojske u Anadoliju, javlja Anadolu Agency (AA).

Po dolasku u provinciju Bitlis, Erdogan je posjetio seldžučko mezarje Meydan u distriktu Ahlat.

Riječ je o najvećem turskom muslimanskom groblju sa 8.200 nadgrobnih spomenika na zapadnoj obali jezera Van, a nalazi se i na tentativnoj listi spomenika UNESCO-a.

Bitka kod Mancikerta, odnosno kod današnjeg grada Malazgirta u istočnoj Turskoj, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena obrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anatoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bici nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Danas se obilježava 947. godišnjica te važne bitke, a stotinama hiljada okupljenih građana će se obratiti i turski predsjednik Erdogan.