Erdogan u povodu Dana djeteta: Vi ćete izgraditi pravedniji i ljepši svijet

19
Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je povodom 23. aprila, Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta, izjavio da dječiji osmijesi uljepšavaju svijet koji se suočava s brojnim izazovima i problemima, javlja Anadolu Agency (AA).

“U vrijeme kada nam poglede i misli zamagljuju ratovi, sukobi i glad, osmijeh djece je zaista ono što uljepšava ovaj svijet”, rekao je Erdogan u obraćanju na TRT-ovom svečanom programu, održanom u predsjedničkoj palati u Ankari povodom Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta.

“Vi ste nada i garancija za budućnost”, kazao je turski predsjednik prisutnoj djeci iz raznih krajeva svijeta koji su svojim prisustvom uveličali ovaj praznik.

“Želim poželiti dobrodošlicu svim našim gostima koji su stigli iz 40 zemalja svijeta. Zajedno s vama dijelimo ovu radost i sreću. Ova prelijepa atmosfera me podsjeća na Generalnu skupštinu UN-a”, rekao je Erdogan te svima uputio čestitke povodom Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta.

“U životu nema veće sreće od dječijeg osmijeha, nema ništa iskrenije od srca djeteta”, dodao je, napominjući da su upravo djeca glasnici mirnijeg, veselijeg, pravednijeg i ljepšeg svijeta.

“Vi ćete sigurno izgraditi pravedniji i ljepši svijet”, istakao je predsjednik Turske.

Među djecom iz oko 40 zemalja koja su prisustvovala svečanom programu našla su se i djeca iz država Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, koja su se publici predstavila izvođenjem folklora u tradicionalnoj nošnji.

Programu je osim predsjednika Erdogana prisustvovao i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, drugi turski visoki zvaničnici, brojni gosti i veliki broj djece.