EU: Danas na snagu stupaju takse na proizvode iz SAD-a

47

Evropska unija danas uvodi uzvratne tarife na američku robu, vrijedne 2,8 milijardi eura. Ovaj potez uslijedio nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) velikom broju zemalja, uključujući Kanadu, Meksiko, Indiju i države Evropske unije, nametnule takse na aluminijum i čelik, pod izgovorom zaštite domaće proizvodnje.Evropski partneri, s druge strane, smatraju da se radi o protekcionizmu.

Unija je uvela namete na američke proizvode poput burbona, motocikala, kikiriki putera i soka od narandže, javio je BBC.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) rekao je kako su takse SAD-a na evropski čelik i aluminij protiv “logike i istorije”.

Indija je u međuvrmenu objavila da će podići takse na 29 proizvoda koje uvozi iz SAD-a, uključujući neke poljoprivredne proizvode, čelik i proizvode od željeza, takođe u znak odmazde zbog američkih tarifa.

Novi nameti na snagu će stupiti 4. avgusta i odnosiće se, između ostalog, na uvoz badema, oraha i slanutka.

Indija je najveći kupac badema iz SAD-a, tako da će ovaj potez, kako se očekuje, nanijeti veliku štetu američkim proizvođačima.

Slične mjere najavila je i Turska.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) objavila je u martu da će uvesti tarife od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminijum koji se uvozi u SAD.

Takse su na snagu stupile 1. juna.