19 C
Sarajevo
Petak, 05. Juna 2020
Naslovnica BiH EU odobrila pomoć BiH od 250 miliona eura

EU odobrila pomoć BiH od 250 miliona eura

19

Vijeće Evropske unije danas je donijelo odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu, kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Finansijska pomoć, kako je ranije najavljivano, bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uslovima, tako što će Albanija dobiti 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina 250 miliona eura, Gruzija 150 miliona eura, Jordan 200 miliona eura, Kosovo 100 miliona eura, Moldavija 100 miliona eura, Crna Gora 60 miliona eura, Republika Sjeverna Makedonija 160 miliona eura, Tunis:600 miliona eura i Ukrajina 1,2 milijarde eura.

Pomoć Evropske unije tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19.

Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijeće se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane novim koronavirusom.