EURO 2024 Ko će biti domaćin: Turska ili Njemačka?

12

Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) danas, 27. septembra, odabrat će zemlju domaćina UEFA EURO 2024. Dva su kandidata. Organizator Evropskog prvenstva za fudbalere 2024. godine bit će Turska ili Njemačka.

Konačne prezentacije ponuda fudbalskih saveza Turske i Njemačke i ceremonija objavljivanja domaćina održat će se danas u sjedištu UEFA-e u Nionu, Švicarska.

Zasjedanje IO UEFA-e je od devet sati. Od 13 sati dva kandidata prezentirat će ponude, a redoslijed će biti određen žrijebom. Predstavnici obje kandidature prezentovat će promotivne video materijale, te će u trajanju od po 15 minuta odgovarati na pitanja članova IO UEFA.

Potom će delegacije fudbalskih saveza Turske i Njemačke napustiti prostoriju u kojoj će članovi IO UEFA glasati o domaćinu EURO 2024.

Odluku o organizatoru kontinentalnog šampionata 2024. saopštit će Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, kako se očekuje, između 14,45 i 15 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

U aprilu 2018. godine, Njemački fudbalski savez (DFB) i Turska fudbalska federacija (TFF) dostavili su službene ponude za organizatora EURO 2024. i u proteklom periodu ispoštovali sve procedure koje je pred njih postavila UEFA.

Turska nikada nije bila organizator evropskog ili svjetskog fudbalskog prvenstva, dok je tadašnja Zapadna Njemačka bila domaćin EURO 1988, kao i Mundijala 1974. Nakon ujedinjenja, Njemačka je bila organizator Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Osim izbora domaćina EURO 2024, Izvršni odbor UEFA-e danas će saopštiti i ko su organizatori Evropskog futsal prvenstva za žene 2019, kao i kontinentalnog futsal završnog turnira za igrače do 19 godina starosti.

Vezani članci

Blazersi trijumfovali, Nurkić opet sjajan Portland Trail Blazersi su stigli do novog trijumfa, ukupno 28. Ovaj put pobijedili su New Orleans Pelicanse rezultatom 112:128. kada su postigli čak...
Državni, entitetski i kantonalni zvaničnici upozna... Najviši državni, entitetski i kantonalni zvaničnici izrazili su zadovoljstvo završnim pripremama za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog fes...
EYOF 2019: U Zetri svečano predstavljena Groodvyje... Uz prisustvo više od 300 sarajevskih srednjoškolaca danas je u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra svečano predstavljena Groodvyjeva ...
Čestitao Dan RS: Nogometni savez BiH ne može da re... Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nema niti mehanizme, niti nadležnosti da reaguje na bilo kakav način kada je riječ o otkazu igraču Dejan...