Europska komisija uvodi porez i na pošiljke izvan EU, naručene putem interneta

156

Europska komisija s početkom sljedeće godine uvodi porez na dodanu vrijednost za pošiljke izvan Europske unije naručene putem interneta, vrijednosti do 22 eura, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja, piše index.hr.

Najviše takvih pošiljki stiže iz Kine i SAD-a. Dio je to većeg paketa mjera za poboljšanje sistema PDV-a i njegove naplate.

Zemlje članice EU-a prema procjenama koje je iznijela Europska komisija godišnje gube pet milijardi eura prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrijednosti, a do 2020. godine ta bi se brojka popela na sedam milijardi eura.

Analiza stvarnih kupnji putem interneta pokazala je da čak 65 posto pošiljki iz ”trećih zemalja”, odnosno nečlanica EU-a, nije bilo oporezovano. Također, procjenjuje se da oko 25 milijardi eura trgovine sa zemljama izvan EU-a nije obuhvaćeno porezom na dodanu vrijednost.

Europska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu eura PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrijednosti.

Naime, primijećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrijednosti, do 22 eura, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Europska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija.

Uvest će se i pravilo prema kojem će velike platforme za online kupnju biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni izvan Europske unije.

To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se nerijetko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Europske unije.

Vezani članci

Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje ma... Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjen...
Sparkasse Poklon kartica: Savršen poklon za Valent... U obilju poklona koji se nude u vrijeme Dana zaljubljenih, samo je jedan sa kojim sigurno nema greške – MasterCard Poklon kartica Sparkasse Bank. U d...
LB.Profili na sajmu u Holandiji predstavili najnov... Njemački proizvođač visokokvalitetnih PVC profla LB.Profile GmbH, članica Hifa Oil Grupacije, predstavila je nove sisteme za prozore i vrata na prošle...
Sparkasse Bank uz Diners kartice nudi novo iskustv... Zahvaljujući novoj kartici, CashBack, koja je potpuno besplatno dostupna korisnicima Diners kartice, članovi Diners Cluba sada mogu uživati u povratu ...