Evropska komisija: Bez napretka u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine

46

U novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren dalji napredak, saopštila je danas Evropska komisija i pozvala dvije strane da pojačaju napore za primjenu dogovorenog, javlja Beta.

Evropska komisija u saopštenju je podsjetila obje strane da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu.

Glavni pregovarači iz Beograda i Prištine Marko Djurić i Avin Arifi sa svojim timovima sastali su se u Briselu od 19. do 21. marta na razgovorima na tehničkom nivou uz posredovanje Evropske unije.

Oni su nastavili ranije razgovore o još neprimjenjenim dogovorima dvije strane postignutim u okviru dijaloga koji se vodi uz pomoć Evropske unije, posebno o sporazumu o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicama i slobodi kretanja, navodi se u saopštenju portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić.

“Dok su pregovori bili temeljni, nije ostvaren dalji napredak. Evropska unija poziva obje strane da pojačaju napore u radu na primjeni dogovora, podsećajući da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovom evropskom putu”, navodi se u saopštenju.

Prethodni dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou, uz posredovanje EU, održan je krajem februara poslije više od godinu dana pauze.

Vezani članci

Beograd: Mladića tukla grupa od 50 huligana, ranje... Mladić od blizu 20 godina povrijeđen je mačetom u ulici Gospodara Vučića u Beogradu, rekla je portparolka Hitne pomoći Nada Macura. Macura je rekla d...
Dodik se u Beogradu sastao sa Vučićem: Neće nam go... Predsjednik RS-a sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je rečeno nakon sastanka, Srbija će sa 5 miliona eura po...
Sutra sastanak Vučića i Dodika u Beogradu Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Kako je najavljeno iz Službe predsjednika S...
Marko Đurić: U Prištini ne žele mir, već spremaju ... Iz izjava Ramuša Haradinaja svima postaje jasno da u Prištini na funkcijama sjede ljudi koji ne žele mir, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo Ma...