Evropska komisija predviđa jači ekonomski rast BiH, ali nedovoljan za priključenje zemljama EU

18

Bosnu i Hercegovinu u narednim godinama očekuje jačanje ekonomskog rasta na relativno solidnim osnovama, navodi se u najnovijem izvještaju Generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja.

Predviđanja rasta su najvećim dijelom vjerovatna i nisu daleko od prognoza Komisije, tamo gdje su one postojale, konstatuje se u izveštaju.

U njemu se analiziraju ekonomski programi zemalja Zapadnog Balkana i Turske, a služi kao potpora za izradu ekonomske politike EU i Evropskog parlamenta prema regionu.

Prema projekcijama programa ekonomskih reformi za 2018.godinu, ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana bi trebalo da ojača, a u Turskoj da ostane visok, navodi se u izvještaju.

Na osnovu predviđanja, prosječni godišnji rast BDP na Zapadnom Balkanu će se povećati na 3,8 posto u periodu 2018-2020. godina sa rekordnih 2,5 posto 2015-2017, Zapadni Balkan je, u 2017. godini zabilježio ekonomski pad, zbog, kako se navodi, povremenih šokova izazvanih vremenskim neprilikama u Srbiji, najvećoj ekonomiji u regionu, i produžene političke krize u Makedoniji.

U Makedoniji i Srbiji predviđa se solidan oporavak, a u Srbiji se očekuje da će ubrzanje privatne potrošnje biti najveće među zemljama na putu ka EU.

U Crnoj Gori se očekuje umjeren ekonomski rast zbog toga što su najveći infrastrukturni radovi pri kraju.

Kada su u pitanju Albanija i Kosova, projekcije su identične kao i za BiH.

Ipak, kako se dodaje, uprkos cikličnim usponima, ekonomski rast na Zapadnom Balkanu je i dalje nedovoljan da bi uhvatio brz korak usklađivanja sa nivoom prihoda u EU.

Vezani članci

Mehmedović: Čovićeva “opsjednutost vlašću... Dragan Čović je sastanak HNS-a održao u Uredu člana Predsjedništva BiH koji je brže - bolje preimenovao u Ured HNS-a i ta činjenica sama govori ko j...
Komšić u Ljubljani: BiH će uvijek opstati, uvijek ... Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održao je u organizaciji IFIMES-a predavanje u Ljubljani na temu "Proces EU i NATO integracija u...
Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je MUP KS odgo... Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je odgovorilo na upit Bibije Kerle, zastupnice Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo, o is...
Ivo Komšić: Ne smiju nas iznenaditi kao što su nas... Više nevladinih organizacija iz BiH sačinilo je Memorandum o razumijevanju građanske javnosti i državotvorne političke volje BiH. Tekst namjeravaju po...