FBI riješio 4.000 godina staru misteriju egipatske mumije

84

Kada su iješili da se pozabave mumificiramnom glavom iz Egipta, koja je izazvala veliku pažnju javnosti, istraživači bostonskog Muzeja finih umjetnosti i Harvard Univerziteta nisu bili sigurni da li se pred njima nalaze ostaci muške ili ženske osobe, zbog čega su morali da u pomoć pozovu forenzičare američkog Saveznog istražnog biroa (FBI).

To je za FBI bio susret sa najstarijim ostacima koje su morali da istraže, prenosi b92.

Mumificirana glava, odvojena od tijela, pronađena je u jednoj egipatskoj grobnici 1915. godine, a naučnici su morali da prikupe DNK kako bi otkrili kome glava pripada.

Glavu su u skrivenoj grobnici 1915. godine otkrili američki arheolozi koji su ispitivali drevne egipatske nekropole u Deir el Berši, oko 289 kilometara od Kaira.

Prostorija, koju su naučnici nazvali “Grobnica 10a”, bila je “posljednje odmorište” egipatskog plemića Džahutunokt i njegove supruge, navodi Njujork Tajms, i dodaje da su tokom njihove “dremke” duge 4.000 godina pljačkaši grobova uzeli svo zlato i dragocjenosti, a mumificirano tijelo bez glave bacilli u ugao prostorije, koju su pokušali da zapale kako bi prikrili svoje tragove.

Ostaci su nakon otkrića završili u bostonskom muzeju, a sve do 2009. godine bili su nepoznati javnosti, dok ih muzej nije izložio.

Posjetioci su bili oduševljeni zbog susreta sa misterijom, gledajući glavu sa mračnim izrazom lica, iscrtanim obrvama i talasastom kosom koja je izbijala iz zavoja. Ono što je oduvijek bunilo istraživače i radnike muzeja bilo je da li je ta glava pripadala Džahutunoktu ili njegovoj ženi, zbog čega su zaključili da bi jedino DNA test mogao da odredi o kome se radi.

Međutim, kako je rekla kustos muzeja Rita Frid, te 2009. godine nije bilo uspješnih ekstrakcija DNA iz mumija starih preko 4.000 godina, a dodatni problem predsatavlja i to što se pri susretu sa vazduhom veoma brzo degradira DNA mumija. Osim toga, skenerom je utvrđeno da glavi nedostaju jagodične kosti i dio vilice, što je unijelo dodatnu nedoumicu oko toga kog je pola mumija. Raniji pokušaji da se dobije drevna DNK ili nisu uspjeli ili su proizveli rezultate kontaminirane modernim DNK, zbog čega se muzej obratio FBI.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...