Federalna vlada i Svjetska banka u novom projektu: Za četiri godine zaposliti 23.000 osoba

162
Foto: Index.ba

U Sarajevu je danas promovisan Projekat podrške zapošljavanju u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u saradnji s Uredom Svjetske banke u Sarajevu.

Kako je rekao ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, cilj projekta, koji će trajati četiri godine, je zapošljavanje 23.000 osoba različitih kategorija – dugoročno nezaposlenih, socijalno ugroženih i osoba sa niskim kvalifikacijama.

Smanjenje siromaštva

“Učešće Svjetske banke iznosi 50 miliona eura od čega 29 miliona pripada FBiH. Također, iz budžeta FBiH preko Zavoda za zapošljavanje učešće FBiH biće oko 50 miliona KM. Radi se o projektu koji će trajati četiri godine i za to vrijeme treba biti zaposleno oko 23.000 osoba različitih kategorija – mladih, osoba koje imaju 40 i više godina i osoba koje su na zaposlenje čekale po par godina”, rekao je Drljača i dodao da je vrlo značajna komponenta projekta i zapošljavanje žena.

“Prethodna istraživanja su pokazala da je zapošljavanje žena u deficitu, te želimo da kroz ovaj projekat premostimo i tu situaciju. Cilj je da povećamo zaposlenost i smanjimo siromaštvo. Ideja je da osobe koje se zaposle i nakon isteka projekta ostanu u radnom odnosu kod svog poslodavca”, rekao je Drljača.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas, rekao je da se ovim prijektom rješava jedan od najbitnijih ciljeva BiH u budućnosti. Svjetska banka će finansijsku pomoć pružiti tek nakon što zacrtani ciljevi budu ostvareni:

“Drago nam je da prisustvujemo ovoj radionici. Projekat rješava jedan od najbitnijih ciljeva za BiH u budućnosti, a to je otvaranje novih i boljih radnih mjesta. Interesantno je da putem ovog projekta počinje nova vrsta angažmana Svjetske banke u zemlji, u projektu radimo zajedno sa Vladom na ostvarivanju vrlo specifičnih rezultata koji su unaprijed dogovoreni. Svjetska banka će finansijsku pomoć pružiti tek nakon što rezultati budu ostvareni, odnosno kompenzirat će utrošeni njovac za ostvarivanje rezultata”, rekao je Salinas.

Uslovi

“Današnja radionica znači da smo vrlo blizu početka projekta na kojem ćemo raditi sa različitim ministarstvima i očekujemo veliki uspjeh”, dodao je Salinas.

Ministar Drljača je rekao da su definisani svi uslovi pod kojima određeni privatnik može ostvariti pravo na dio novca iz projekta.

“Radi se o tehnologiji koja se već primjenjuje odavno. Federalni zavod za zapošljavanje objavljuje javni poziv na koji se javljaju zaniteresovani poslodavci koji ispunjavaju uslove. Cilj je dakle pronaći mehanizam koji bio bio primjenjiv i stimulativan i koji biu afirmisao načine i modele zapošljavanja”, rekao je Drljača.

Mirza Islamović

Vezani članci

Federalna vlada produžila moratorij na zapošljavan... Federalna vlada je za još tri mjeseca, do 30.6.2018. godine, produžila moratorij na zapošljavanje.  Riječ je o zaduženju federalnim upravama, federal...
Šepić: Nove politike za rast i zapošljavanje, mini... Nezaposlenost kao glavni makroekonomski problem u Bosni i Hercegovini, može se rješavati isključivo smanjenjem stopa doprinosa, kako bi se poslodavci ...
Veliko interesovanje za projekat zapošljavanja mla... U sarajevskoj Općini Novi Grad Sarajevo održana je programska aktivnost sa svim aplikantima na projekat zapošljavanja mladih (YEP), na kojem su inform...