Federalno tužilaštvo predložilo ukidanje prvostepene presude Sanjinu Sefiću

73

Federalno tužilaštvo FBiH predložilo je Vrhovnom sudu FBiH da se ukine prvostepena presuda Sanjinu Sefiću i drugima te predmet vrati na ponovno suđenje Kantonalnom sudu.

– U krivičnom predmetu protiv optuženog Sanjina Sefića, koji je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu 26. septembra 2018. godine, oglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2., u vezi sa članom 332. stav 1. KZ FBiH  i dr., Federalno tužilaštvo FBiH, predložilo je Vrhovnom sudu FBIH da se žalbe tužiteljice i punomoćnice oštećenih uvaže, ukine prvostepena presuda, te predmet vrati navedenom sudu na ponovno suđenje. Takođe je predloženo da se žalba branioca optuženog Sanjina Sefića odbije kao neosnovana.

Sanjin Sefić je navedenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina i šest mjeseci, dok su Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 5. u vezi sa stavom 1. i 2. KZ FBiH i dr.

Podsjećamo, Sefić je 10. oktobra 2016. godine automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule. Sefić je pobjegao s lica mjesta, te je naredno jutro na GP Uvac prešao u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine, objavio je NAP.