Finalizirani sporazumi o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata

27

Danas su finalizirani potpisi Sporazuma o rekonstrukciji, adaptaciji i izgradnji vjerskih i kulturno-historijskih objekata na području Kantona Sarajevo.

Potpisnici ovog Sporazuma su Srpska pravoslavna crkvena opština-Saborna crkva, Vrhbosanska nadbiskupija-župni ured Sv. Luka Evanđelista Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

“Sredstva će biti usmjerena u Sabornu crkvu koja je inače simbol zajedničkog života naroda na ovim prostorima. Sama crkva je pod zaštitom države kao nacionalni spomenik, te će se vršiti unutrašnji radovi koji su jako skupi i dugo traju. Mi sada obnavljamo ovu crkvu, a o daljim prioritetima u KS, nakon ove obnove, odlučit će naš Mitropolit”, rekao je dr. Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor.

Velečasni Željko Vlajić, župnik ureda Sv. Luke Evađeliste se posebno u ovom uskrsnom vremenu zahvalio ministru Damiru Filipoviću i kardinalu Vinku Puljiću, koji je u Sarajevskom dekanatu prepoznao da crkva Sv. Luke Evanđeliste ima najveću potrebu za ulaganjem.Sredstva, prema ovom projektu bit će uložena u osposobljavanje razglasa crkve.

“Nakon što smo ranije definisali prioritete, sada smo imali priliku vidjeti započete radove. Ovo je početak jedne nove saradnje i nadamo se da ćemo u narednom periodu obezbijediti i dodatna sredstva za rekonstrukciju drugih vjerskih i kulturno-historijskih objekata”, istakao je Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.