FlyBosnia leti u propast: Otpušteno 40 radnika, a plate neisplaćene 2 mjeseca

168

Stanje u nacionalnoj aviokompaniji „FyBosnia“  više je nego katastrofalno.

“Plaće nemamo već dva mjeseca, a doprinosi nam nisu uplaćeni još od aprila,” kazali su zaposlenici ove firme, s ciljem da ukažu na tešku situaciju u kojoj su se našli, a ne mogu ostvariti svoja radnička prava.

Kako je Index.ba već ranije pisao ova kompanija nalazi se u ozbiljnim finansijskim problemima. Dugovi prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo i dobavljačima su višemilionski. Vratili su i jedan od ukupno dva aviona koja imaju.

Tešku finansijsku situaciju potvrdili su i zaposleni. Do sada je otpušteno 40 radnika, od toga 15 stjuardesa i  8 od ukupno 15 pilota.

– Još čekamo plaću za septembar. Nemamo ni zdravstveno osiguranje, a putujemo čak do Saudijske Arabije. Kada pitamo šta je s našim plaćama, odgovore nam da tražimo drugi posao ako smo nezadovoljni – kazali su ogorčeni radnici.

Otpuštenim radnicima rečeno je da su tehnološki višak a u papirima stoji da su nesposobni za rad.

Radnici su sve nepravilnosti prijavili Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH.

-Ustvari, mi smo krivi što nemamo zarađene plaće i doprinose. Nikada nam nisu platili ni dnevnice. Svima su već po tom osnovu dužni više od 3.000 maraka – kažu radnici.

Po svemu sudeći otpuštanje radnika, neisplaćene plate, dugovi prema državi i dobavljačima ubrzati će siguran let FlyBosnije u potpunu propast.

(Index.ba)