FORMIRANJE VLASTI DF sutra donosi odluku, uskoro novi sastanak stranačkih delegacija

54
Foto: Faktor

Radna grupa koja je imala zadatak da napravi dokument u kojem će biti sažeta rasprava vođena na posljednjoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte je okončala svoj posao. Dokument je proslijeđen Predsjedništvu stranke, koje će se sastati u utorak, 26. marta.

Na toj sjednici će biti donesena odluka da li će Demokratska fronta započeti pregovore o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je najavio da će ta stranka ući u vlast, ali uz prihvatanje uvjeta koje postave potencijalnim partnerima.

– Jedan od osnovnih uvjeta ulaska u vlast bi bio obaveza SDA, prije svega, i to pisana, da neće ići u izmjene Izbornog zakona, eventualno i Ustava BiH, bez naše saglasnosti. Bez toga ne mogu da pričam ni o čemu i bez te tačke je sve ostalo besmisleno. Drugi bi uvjet bio NATO. Apsolutna posvećenost. Ako treba, ljudi iz Demokratske fronte će se baviti NATO-om – kazao je Komšić u intervjuu za Start.

Od ranije je poznato da će vlast na državnom nivou činiti SNSD i HDZBiH sa pripadajućim satelitskim strankama te SDA, uz otvoren prostor za još nekoliko stranaka u probosanskom bloku. Sudeći prema najavama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, bit će ih još barem dvije ili tri.

– Svi su, što se mene tiče, dobrodošli i pozvani. Fotelje su najmanji problem. SDA će malo da se povuče i prepusti koju fotelju – izjavio je Izetbegović nakon posljednjeg sastanka sa čelnicima SNSD-a i HDZ-a BiH.

Dio odgovora na pitanje ko će biti partneri SDA bi trebali dobiti u utorak, nakon sjednice Predsjedništva Demokratske fronte. U nedjelju su u Semizovcu kraj Sarajeva na temu formiranja vlasti ponovo razgovarali čelnici SDA i PDA. Šef SBB-a Fahrudin Radončić, sa kojim je SDA također pregovarala o formiranju vlasti, ranije je, nakon aktueliziranja mogućnosti ulaska Demokratske fronte, kazao da nije zainteresiran za vlast. Uzimajući u obzir njegovo učestalo mijenjanje mišljenja, nije isključena mogućnost da ta stranka ipak bude dio vlasti i u narednom mandatu.

Cijeli proces pregovaranja o formiranju državne vlasti trebao bi biti okončan u naredna tri dana. Najprije je bilo predviđeno da se taj proces okonča do kraja prošle sedmice, odnosno prije sjednice Predsjedništva SDA koja je prvobitno zakazana za ponedjeljak. S obzirom da u međuvremenu nisu riješena sva otvorena pitanja, sjednica čelnika SDA je odgođena za četvrtak.

Podsjetit ćemo da su predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a na posljednjem sastanku usaglasili deset principa za formiranje državne vlasti u narednom mandatu. Principi, iako pretočeni u dokument, nisu potpisani. To bi, insistira SDA, trebalo biti riješeno u paketu sa pitanjem aktiviranja MAP-a i raspodjelom resora.

Novi sastanak bi se trebao održati u srijedu. Za razliku od prošlog, kojem su prisustvovali predsjednici stranaka, ovaj put će pregovore voditi stranačke delegacije, objavio je Faktor.