FOTO Prijem povodom turskog Dana pobjede u Sarajevu: Tursku ništa neće zaustaviti na putu napretka

32

U amabasadi Republike Turske u Sarajevu organizovan je svečani prijem povodom 30. augusta, Dana pobjede, nacionalnog praznika Turske koji označava posljednju bitku u borbi za nezavisnost od prije 96 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu, čiji domaćin je bio ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, prisustvovali su brojni politički predstavnici BiH, ambasadori stranih zemalja u BiH, predstavnici turskih institucija i organizacija kao i brojne zvanice.

Nakon intoniranja himni Republike Turske i Bosne i Hercegovine, pročitana je poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana objavljenu povodom Dana pobjede.

Također, ambasador Koc je u obraćanju kazao da je 30. august dan koji opisuje kako su Turska i njeni građani bili jedinstveni suočavajući se sa izazovima i poteškoćama, te kako su ih prevazišli.

“Datumi kao što je 15. juli, 30. august su vrlo značajni dani koji turski narod i Tursku drže zajedno i koji pokazuju kako smo sačuvali zajedništvo dok smo se suočavali sa raznim izazovima”, rekao je Koc.

Naglasio je i kako nijedna sila niti prepreka do danas nije uspjela zaustaviti Tursku na putu napretka, dodajući da u tome neće uspjeti ni ubuduće.

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Na današnji dan, prije 96 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Vezani članci

Svjetski mediji o presudi Karadžiću: “Odgovo... Najrelevantniji svjetski mediji prenijeli su informaciju o doživotnoj zatvorskoj kazni, na koju je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za k...
SDA: Potvrđena istina o genocidu i zaslužena doživ... Pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, saopćeno je iz SDA, ima historijski značaj i nosi poru...
Ništa novog u reakcijama iz RS: Neutemeljena i ska... Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom...
Komšićeva reakcija: Presuda genocidnom projektu st... Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je današnji ishod izricanja pravosnažne presude Radovanu Kara...