FOTO Sarajevska općina Novi Grad: Druženjem sa borcima obilježen Dan Armije RBiH

146

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine 15. april – Dan Armije Republike BiH obilježila uz prigodan program i druženje sa preživjelim borcima veteranima, članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, ratnim vojnim invalidima i gostima.

Obilježavanje ovog značajnog datuma održano je u sportskoj dvorani Dobrinja, a prisustvovali su mu i armijski generali, ratni komandanti, predstavnici Općinskog vijeća i drugi gosti. Bila je to prilika da se prisjetimo teških, ali slavnih dana kroz koje su prošli branioci naše domovine i naši građani.

Prisutni su imali priliku poslušati kompoziciju „Devet heroja“, u interpretaciji Mustafe Isovića, posvećenu herojima Armije RBiH: Izetu Naniću, Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Midhatu Hujduru, Hajrudinu Mešiću, Safetu Zajki, Enveru Šehoviću, Adilu Bešiću i Nesibu Malkiću, koji su odlikovani priznanjem „Orden heroja oslobodilačkog rata u BiH”.

Dan Armije građanima općine Novi Grad i BiH čestitao je općinski načelnik Semir Efendić. Istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH, kazao je da je Armija RBiH, od formiranja i svega što je napravila najsvijetlija epizoda u našoj historiji.

„Da nije bilo Armije RBiH i njenih boraca vjerovatno ne bi bilo ni BiH i zato mi ovaj datum smatramo izuzetno važnim i obilježavamo ga, kao i Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH. Ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli da napravimo Armiju RBiH koja nam je dala jedan putokaz, ali i uspjela da spasi državu od velikog zla – agresije“, rekao je načelnik Efendić.

Prisutnima se obratio i armijski general Sakib Mahmuljin i nekadašnji zamjenik ministra odbrane BiH, koji je podsjetio na ratni put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH.

„Mi koji smo bili u BiH za vrijeme agresije moramo biti ponosni na ono što smo uradili. Ponosni na naše šehide, ratne vojne invalide, naše borce i sve stanovnike BiH, koji su bili u BiH u periodu od 1992. do 1995.godine“, kazao je Mahmuljin, posebno ističući ulogu žene, majke, supruge, sestre i kćerke.

Naglasio je da su naši šehidi i poginuli borci iznjeli teret rata i da im za to uvijek moramo biti zahvalni i sjećati ih se, kao i našeg vrhovnog komandanta rahmetli Alije Izetbegovića.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Općina Novi Grad, uz podršku Općinskog vijeća baštini tradiciju da se nikada ne zaborave ljudi koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo.

Upravo u njihovu čast na području ove lokalne zajednice u proteklom je periodu izgrađen i obnovljen veliki broj spomen-obilježja, koje je ovom prilikom pristnima predstavio Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, kao i ona čija je gradnja u toku.

Općina Novi Grad Sarajevo četvrtu godinu zaredom obilježava Dan Armije RBiH, uz prigodan program i ručak za pripadnike novogradskih ratnih brigada, članove porodica poginulih boraca i goste.

Vezani članci

Mirni protesti: Danas u Sarajevo stižu krajiški na... U Sarajevu će se danas pred zgradom Institucija Bosne i Hercegovine održati mirni protest načelnika i vijećnika Unsko-sanskog kantona.  Protesti su n...
Pripremite kanister: Gdje danas neće biti vode u S... Danas će zbog popravke  kvarova na vodovodnoj mreži dolaziti do poremećaja u vodosnabdijevanju  u dijelovima sljedećih naselja: Turkušići, Mojmilo brd...
Sarajlije probudio zemljotres Područje Sarajeva jutros je oko 7.30 sati potresao slabiji zemljotres, potvrđeno je za N1 iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Radi se o slabijem...
Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta: Šansa za inte... Danas se u Sarajevu održava Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta, kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope. Predsjednik KBS Az...