FOTO I VIDEO U Trnovu obilježen dan kad su Škorpioni strijeljali šest Srebreničana

67
Remzija Ibrahimović i Nura Alispahić / Foto: Index.ba

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice Škorpioni prije 23 godine na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina.

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih okupile su se u velikom broju i odale počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama – učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Nura Alispahić, čiji je šesnaestogodišnji sin Azmir kao najmlađa žrtva ubijen na ovom stratištu, kroz suze je ispričala kako joj je sve teže. Njen drugi sin, 24-godišnji Admir je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji.  Muž joj je ubijen u Srebrenici.

“Izgubila sam muža, 11 sestrića, brata…pogubila sam sve. Imam samo jednu kćerku. Živim, patim se…”, rekla je kroz suze Alispahić.

“Šta da kažem, vidjeli smo sve šta je bilo i kako je ubijen. Sve sam pogubila. Tri brata i oca, svekra. Bol i tugu nosimo uz sebe”, izjavila je Remzija Ibrahimović, supruga strijeljanog Smaila.

U Trnovu obilježen dan kad su Škorpioni strijeljali šest Srebreničana: Remzija Ibrahimović, supruga ubijenog Smaila.

Gepostet von Index.ba am Dienstag, 17. Juli 2018

Sejdalija Delić, brat ubijenog Juse Delića rekao je da je brata zadnji put vidio prije nego što će pasti Bukva.

“Jednom sam ga vidio u koloni prije nego što će pasti Bukva. Od tada ga više nikad nisam vidio. Dva i po mjeseca sam se krio po šumama, probijao se do slobodne teritorije. Specijalna policija Srbije je ovdje pobila nedužne ljude, civile koji su zarobljeni” , rekao je Delić.

GODIŠNJICA STRIJELJANJA ŠESTORICE SREBRENIČANA U TRNOVUSejdalija Delić, brat ubijenog Juse Delića.

Gepostet von Index.ba am Dienstag, 17. Juli 2018

 

Alivuković: Direktan dokaz umiješanoszi Srbije

“Ovaj zločin je direktan dokaz umiješanosti Republike Srbije, tadašnje savezne Republike Jugoslavije u genocid, prije svega u Srebrenici, ali i agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu. Svakako da ovaj zločin i naše prisustvo ovdje govori da se nikada neće zaboraviti sve dok su žive preživjele porodice i ostali članovi, ali i svih nas ovdje”, rekao je Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice

“Mi svojim prisustvom ovdje i na svim drugim stratištima širom BiH, ustvari podsjećamo na sam zločin i s druge strane, ne damo da se to zaboravi”, poručio je Alivuković, prenijela je Anadolija.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora.

Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

(M.I.)

Vezani članci

Drugi protest protiv vlasti u Nišu: “Vučiću,... Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti "Stop teroru, Niš bez str...
Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. Temperature zraka u 07 sati: Bje...