FOTO Ukraden 1992. godine: Milorad Dodik mora vratiti helikopter državi BiH

529

Piše: Nedžad AHATOVIĆ

Zrakoplovni servis RS će prema najavma medija prodati jedan od dva poslovna aviona Cesna koje ima u svom vlasništvu. Cijena ovog aviona koji godinama nije u letnom stanju je 320.000 KM.

Tragom ove informacije, pitamo se šta će biti sa flotom helikoptera koji se nalaze u sastavu ove nazovimo to civilne institucije RS-a opremljene helikopterima vojne namijene. U RS-u lete 4 helikoptera od toga 3 helikoptera SA-341 Gazela i jedan helikopter Bell AB-206B Jet Ranger III pod BiH registarskom oznakom E7-SHB. U Federaciji je u upotrebi samo jedan helikopter Bell AB-206B Jet Ranger III pod BiH registarskom oznakom E-7 AHA nabavljen poslije rata 2002. godine za potrebe FUP-a.

Priča o helikopterima bivšeg SUP-a SR BiH počinje u decembru 2010. godine kada je Srbija vratila BiH dva helikoptera Bell AB -206L-1 Long Ranger II i Bell AB-206 Jet Ranger III, uz uslov da jedan helikopter Bell AB-206B Jet Ranger III koji je bio u ispravnom letnom stanju pripadne RS-u a drugi moderniji Bell AB-206L-1 Long Ranger II koji nije bio u letnom stanju pripadne Federaciji BiH.

Oba ova helikoptera MUP-a R BiH su ukradeni u maju 1992. godine i prebačeni na aerodrom Zalužani kod Banja Luke. Odatle su u jesen 1992. godine prebazirani na vojni aerodrom Batajnicu kod Beograda, a upotrebljavani su od strane Jedinice za Specijalne Operacije Službe državne bezbjednosti Srbije poznatije pod nazivom „Crvene Beretke“.

Helikopter koji je pripao RS-u, registarskih oznaka YU-HCO pod evidencijskim brojem 2978 u vlasništvu Vazduhoplovnog Republičkog Servisa Organa SR BiH, bio je u službi tadašnjeg SUP-a SR BiH, odnosno od 6.04.1992. godine MUP-a R BiH.

Danas ovaj helikopter pod istim evidencijskim brojem leti u sastavu Zrakoplovnog servisa RS, a u njegov stvarni vlasnik je Ministarstvo sigurnosti BiH. U februaru prošle godine Vlada Federacije je donijela odluku da letno osposobi drugi vraćeni helikopter Bell AB-206L-1 Long Ranger II i registruje ga za zrakoplovnu plovidbu kod Direkcije za zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Međutim, nikada nećemo saznati ko je naredio i na koji način je helikopterska flota Vazduhoplovnog republičkog servisa organa SR BiH ukradena i izmještena izvan BiH. Pored ova dva vraćena helikoptera, SR BiH je posjedovala još dva helikoptera Bell AB-206B Jet Ranger III (YU-HCN i YU-HCI), zatim dva helikoptera SA-341G Gazela (YU-HBB i YU-HBA) i dva helikoptera Bell AB-222B (YU-HCM i YU-HCP), najmodernija policijska helikoptera u bivšoj SFRJ nabavljena za potrebe XIV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Prema mojim informacijama baziranim na podacima iz arhive ICAO tzv. Aircraft Type Designator po kojem se prate kretanja i promijena vlasništva svih letjelica u svijetu po registrskim oznakama, jedan od bh. helikoptera Gazela pod registarskim oznakama YU-HBB je prodat od strane MUP-a Srbije u Veliku Britaniju 1992. godine, dok je jedan od dva ultramoderna Bell-222B pod registarskim oznakama YU-HCN prodat 1994. godine također od strane MUP-a Srbije u SAD.

Stoga je na potezu Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji bi trebali da od zvaničnih državniih organa Republike Srbije zatraže  informaciju o otuđenoj imovini države BiH bilo da je ona rashodovana ili prodata. U protivnom u budućnosti pored najavljene prodaje resursa, možemo očekivati i prodaju helikoptera AB-206B Jet Ranger III od strane Zrakoplovnog servisa RS, koji je zajedno sa ostalom helikopterskom flotom prije rata nabavljen samodoprinosima svih građana BiH.

Milorad Dodik bi dakle, trebao vratiti državi BiH njenu otuđenu imovinu, jer i pored uslova nametnutih međudržavnim sporazumom o vraćanju ova dva helikoptera u BiH, izvorni vlasnik te konkretne letjelice je Ministarstvo sigurnosti BiH. U vrijeme nabavke te letjelice enititet RS nije postojao u BiH i letjelica nije mogla biti registrovana na ime Vlade RS kako se sada vodi u registru zrakoplova BHDCA.

Vezani članci

Jagodina: U bazenu se udavio učenik iz BiH U bazenu hotela “Alfa” u okolini Jagodine sinoć oko 22 sata udavio se dječak H. R. (14) iz Tuzle, saznaje "Blic". Kako saznaje taj list, on je bio go...
Golanska visoravan: Državljanin BiH moli za pomoć ... Bosanskohercegovački državljanin sirijskog porijekla, Isam Al-Hawamda, trenutno se nalazi na Golanskoj visoravni, blizu granice sa Sirijom i moli inst...
ANALIZA Da li je Putin ponovo dao zeleno svjetlo ... Piše: Nedžad AHATOVIĆ  Kad god glavni baja Dodik ode u Beograd po svoje mišljenje i svoje stavove, desi se neki verbalni incident u kojem on obavezno...
SP u sjedećoj odbojci: BiH protiv Iraka ubjedljivo... Reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci danas je slavila pobjedu protiv Iraka sa ubjedljivih 3:0 u setovima. Treba dodati da je pobjeda bila "rutinska"...