Francuska vratila lobanje alžirskih boraca protiv kolonizacije

26

Vojni avion C-130 koji je iz Francuske prevozio 24 lobanje alžirskih borca ​​otpora protiv francuske kolonizacije koji su ubijeni tokom XIX stoljeća, sletio je danas na alžirski aerodrom Houari Boumediene.

Posmrtne ostatke boraca otpora na aerodromu dočekali su predsjednik Alžira Abdelmadjid Tebboune, premijer Abdelaziz Djerade i brojni drugi visoki dužnosnici civilne i vojne vlasti Alžira.

Spomenute lobanje čuvane su u Prirodoslovnom muzeju u Parizu čak 170 godina.

Među lobanjama koje su čuvane u pariškom muzeju nalazi se i lobanja Mohameda Lamjada Ben Abdelmaleka koji je predvodio narodnu pobunu u regiji Đurđura u Kabilji, zatim lobanja šejha Bouzianeua, vođe revolta Zaatcha koji je ubijen 1849. godine, te brojnih drugih vođa otpora.

Francusko osvajanje Alžira počelo je 1830. godine. Zemlju su osvajali korak po korak. Otpor Alžiraca u zapadnom Alžiru je počeo 1832. godine, a predvodio ga je AbdelKader koji je bio veoma uspješan u borbi protiv kolonizacije. Tek nakon 17 godina otpora uporni Francuzi su uspjeli slomiti AbdelKaderovu vojsku. Nažalost, Francuzi su svoju pobjedu nad Alžircima postigli činjenjem stravičnih zločina. A o kakvim monstrumima sa radi najbolje se vidi po tome što su tolike godine čuvali lobanje ubijenih boraca kao trofeje kolonijalne pobjede nad Alžirom.

Alžiru je ukinut kolonijalni status 1848. godine, te je prihvaćen kao integralni dio Francuske. Nakon Drugog svjetskog rata došlo je do teških nemira te masakra nad Alžircima, koji su nakon 9 godina prerasli u Alžirski rat za nezavisnost.

Izvor: Saff/Index.ba