Francuzi pitaju Macrona gdje je nestala milijarda zaštitnih maski; slao Kini, a Francuska na rubu kolapsa

112

Kako izvještavaju francuski mediji, ali i prema statistikama koje bilježi stranica Worldometers, u Francuskoj je do sada od pandemije koronavirusa život izgubila 1.331 osoba, a preko 25.000 je zaraženo.

Prema riječima predsjednika francuske Federacije bolnica apsolutan broj umrlih bi bio mnogo veći kada bi se trenutnom broju dodao broj umrlih u staračkim domovima ili kod kuće. Trenutno u službenu statistiku ulaze samo slučajevi umrlih od koronavirusa u bolnicama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da Francusku pogađa najveća zdravstvena kriza. Francuska je dočekala pandemiju koronavirusa bez medicinskih maski u strateškim zalihama.

Gdje su “nestale” maske?

Francuskoj je potrebno oko šest miliona maski dnevno, jer u ovoj zemlji ima više od milion ljekara i medicinskih radnika, a maske je potrebno mijenjati svaka tri do četiri sata.

Šef Nacionalne zdravstvene agencije Žerom Salomon je potvrdio da je Francuska, zemlja sa 70 miliona ljudi, u trenutku početka pandemije imala svega 110 miliona maski u rezervama.

Francuski ministar zdravstva Olivie Veran objasnio je da je do 2013. godine Francuska imala milijardu maski u državnim zalihama i da je zatim odlučeno da ta količina nije više neophodna, jer su svjetski kapaciteti proizvodnje maski bili veliki, posebno u Aziji. Ministar je zatim podsjetio da je epidemija prvo pogodila Kinu, najvećeg proizvođača na svijetu, koja je morala da sačuva za sebe cijelu svoju produkciju maski s obzirom na situaciju u kojoj se našla.

Gdje je završila ta “nepotrebna” milijarda maski nije poznato. Jedan dio je distribuiran ovih dana uprkos tome što je rok trajanja nevažeći. Macron se solidarisao sa Kinom kojoj je poslao enormne količine maski i zaštitnih rukavica. Kina se, naravno, odužila pa je Francuska ovih dana dobila milion maski od Kine. Taj broj je za Francusku bio dovoljan nekoliko sati.

Francuska se nalazi na ivici sanitarne katastrofe

Predsjednik Macron najavio je početkom marta rekviziciju svih zaliha maski u fabrikama na svojoj teritoriji. Ispostavilo se da su ova preduzeća dobila narudžbe iz Velike Britanije prije nego što su dobila narudžbe od sopstvene države. Iz ministarstva ekonomije potvrđeno je da je Francuska naručila od stranih proizvođača 200 miliona maski.

Širenjem pandemije koronavirusa u Francuskoj, dnevno je u bolnice stizalo na stotine pacijenata, ali nije bilo dovoljno zaštitnih odijela, ni respiratora, a mnogi zdravstveni radnici su se zarazili i nisu dolazili na posao. Vojska je pritekla u pomoć tek polovinom marta kada je zdravstevni sistem u Francuskoj potpuno pao.

Na svom svom twitter nalogu predsjednik Macron je uputio poruku svim ljekarima i sestrama: “Vi ne brojite vaše (radne) sate u ovoj (dosad) neviđenoj krizi. Mi znamo šta vam dugujemo i učinit ćemo sve da vam pomognemo. Čast mi je da sam bio sa vama jutros na odjelenju za reanimaciju u bolnici Avicena.”

Ova poruka Macrona je izazvala lavinu negativnih komentara poput: “Gdje su maske?”, “Kako Vas nije sramota?” i slično.

Dok Francuska u ovako dramatičnim uslovima iz dana u dan bilježi skok broja zaraženih, broj pitanja koja će se postaviti „kada sve ovo prođe“ nagomilava se. Postavit će se suštinsko pitanje Macronu o demontiranju države – kako je jedna moćna zemlja dovedena do toga da nespremna dočeka pandemiju?

(Index.ba)